Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Din Discursurile sfântului Grigore din Nazianz, episcop

(Disc. 39 la Botezul Domnului, 14-16.20: PG 36, 350-351.354.358-359)
Botezul lui Cristos

Cristos este iluminat prin Botez, să strălucim împreună cu el; Cristos este botezat, să coborâm cu el ca să urcăm împreuna cu el.
Ioan botează, Isus se apropie de el; poate pentru a-l sfinți pe cel de la care primește botezul, însă, cu siguranță, pentru a-l înmormânta în întregime pe vechiul Adam în apă. Însă, înaintea noastră și pentru noi, el sfințește Iordanul. Și pentru că era spirit și trup, vrea să înceapă prin Duh și apă.
Botezătorul nu acceptă, dar Isus insistă. Atunci: Eu trebuie să fiu botezat de tine (cf. Mt 3,14), spune lampa Soarelui, vocea Cuvântului, prietenul Mirelui, cel mai mare dintre cei născuți din femeie Întâiului Născut al întregii creații, cel care tresărise în sânul mamei celui care fusese adorat în sânul mamei, înainte mergătorul de acum și de mai târziu celui care vine și care va veni. Eu trebuie să fiu botezat de tine. Adaugă, și pentru tine. Căci el știa că va primi botezul martiriului; sau, asemenea lui Petru, că i se vor spăla nu numai picioarele.
Dar iată că Isus iese afară din apă și duce cu sine, în sus, lumea întreagă. Vede cerurile despicându-se și deschizându-se, acele ceruri pe care Adam le închisese pentru sine și pentru urmașii săi, atunci când a fost alungat din paradisul păzit cu o sabie ca de foc.
Și Duhul Sfânt dă mărturie despre dumnezeirea sa, căci coboară peste cel cu care este de aceeași natură. Și o voce este trimisă din cer, de acolo de unde era acela despre care se dădea marturie. Și Duhul, venind sub forma unui porumbel, cinstește trupul, pentru ca Dumnezeu, aratându-se în forma trupească, îndumnezeiește și trupul. Tot așa, cu multe veacuri înainte, un porumbel a venit să anunțe sfârșitul potopului.
Să cinstim, așadar, astăzi, botezul lui Cristos și să celebrăm cum se cuvine această sărbătoare.
Să fiți în întregime purificați și să vă mai purificați încă. De fapt, nimic nu-i face o mai mare bucurie lui Dumnezeu decât convertirea și mântuirea omului, spre care se îndreaptă toate aceste cuvinte și mistere. Să fiți ca niște lumini în lume, o forță vitală pentru ceilalți oameni. Ca niște lumini perfecte ce stau în fața Luminii celei mari, să vă deprindeți cu viața luminii care este în cer; să fiți iluminați mai clar și mai strălucit de Sfânta Treime de la care ați primit acum, într-un mod restrâns, o singură rază venind de la singura dumnezeire, în Isus Cristos, Domnul nostru, căruia să-i fie glorie și putere în vecii vecilor. Amin.

Lasati un raspuns