Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

O nouă insulă în Europa

O nouă insulă, care măsoară aproape 14 hectare și este sanctuar pentru sute de păsări de mare, a apărut într-un timp-record în Marea Nordului, în largul coastelor germane.  Insula în formă de seceră se află la circa 25 de kilometri în largul coastei landului german Schleswig Holstein. 50 de specii de plante au fost deja identificate pe noua insulă, care atrage numeroase păsări. Insula a avut nevoie de doar 10 ani pentru a se forma, iar această apariție extrem de rapidă i-a luat prin surprindere pe oamenii de știință. Formarea de insule în Marea Nordului, în largul coastei germane, este împiedicată de obicei de vânturile puternice.

“Este impresionant că o insulă nouă s-a format în numai câțiva ani. Pentru conservaționiști, este cu siguranță ceva deosebit”, a spus Detlef Hansen, de la Parcul Național Marin Wadden.

În apele puțin adânci ale parcului național, bancurile de nisip se formează adesea, dar puține ajung să evolueze în insule. Și, când evoluează în insule, cele mai multe sunt distruse de furtunile din anotimpul rece.

Însă, noua insulă, numită Norderoogsand, pare că va rezista furtunilor. Are deja patru metri altitudine, iar rădăcinile plantelor par să o ajute în lupta sa cu natura.

Totuși, oamenii de știință preferă să rămână sceptici: o furtună foarte puternică, spun ei, ar putea distruge insula.

(Autor: Dan Arsenie)

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/o-nou%C4%83-insul%C4%83-%C3%AEn-europa-140510653.html

Lasati un raspuns