Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Specialiştii NASA au descoperit o nouă planetă, similară Terrei

Specialiştii NASA au anunţat că telescopul Kepler a surprins imaginea unei planete ale cărei caracteristici sunt similare celor ale Terrei, scrie Daily Mail.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, planeta denumită KOI 172.02 are o rază de 1,5 mai mare decât cea a Pământului şi orbitează în jurul unei stele similare Soarelui.

KOI 172.02 se află la o distanţă de trei ori mai mică de steaua sa faţă de cea dintre Pământ şi Soare şi are nevoie de 242 de zile pentru a realiza un „tur” complet în jurul stelei.

Mai mult, întrucât gravitaţia acesteia ar avea avea o valoare apropiată de cea a Terrei, iar pe suprafaţa sa ar exista apă, cercetătorii spun că pe planeta nou descoperită ar putea exista viaţă.

„Acest lucru demonstrează că există câte o planetă pentru fiecare stea, ceea ce înseamnă că în galaxie există aproximativ un miliard de planete”, a declarat astronomul John Johnson. „Marea majoritate a acestor planete gravitează în jurul unor stele cu mult diferite faţă de Soare”, a adăugat acesta.

Anunţul a fost făcut în această săptămână în cadrul întâlnirii anuale a Societăţii Americane de Astronomie, când specialiştii au arătat şi că Galaxia noastră, Calea Lactee, conţine cel puţin 17 miliarde de planete cu mărimi apropiate de cea a Terrei.

Astfel, în ultimul an, numărul planetelor cu dimensiuni similare Pământului a crescut cu 43%, iar cel al planetelor mai mari, cu 21%.

Potrivit Mediafax, telescopul Kepler a fost lansat în martie 2009, pentru a căuta un tip precis de planete în afara sistemului nostru solar, denumite “exoplanete”.

Foto: Hepta

Astfel, acesta detectează o „exoplanetă” atunci când aceasta trece prin faţa stelei sale şi cauzează astfel o scădere a luminozităţii acesteia. În timpul primelor 16 luni de monitorizare, Kepler a identificat 2.400 de exoplanete potenţiale.

În urma analizelor, savanţii au reuşit să regrupeze diferitele „exoplanete” în cinci categorii de dimensiuni şi au stabilit astfel că 17% dintre ele au o mărime cuprinsă între 0,8 şi 1,25 ori faţă de masa Terrei şi orbite de 85 de zile sau mai puţin în jurul stelelor lor.

 

Sursa: http://www.gandul.info/magazin/specialistii-nasa-au-descoperit-o-noua-planeta-similara-terrei-10453143

Lasati un raspuns