Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Parlamentarii pregătesc BUGETUL DOMNULUI. Nicula(PSD): “Pentru biserici avem întotdeauna amendamente. Ideea mi-a venit de la Dumnezeu însuşi”

Nici nu a ajuns bugetul în Parlament că senatorii şi deputaţii îşi fac planurile pentru a obţine bani pentru propriile colegii. Pe listă – drumuri, scoli, grădiniţe, spitale şi, bineînţeles, bisericile. Unii dintre aleşi şi-au făcut socoteala, au început să pună pe hârtie sute de amendamente, chiar şi pe cele pe care USL le-a depus, când era în opoziţie, la proiectul de buget de anul trecut.  Anul trecut,  aproximativ 20% dintre amendamentele depuse la buget au fost pentru biserici. Istoria are toate şansele să se repete şi acum. Cu gândul la cele sfinte, senatorul PSD Cosmin Nicula susţine că ideea i-a venit chiar de la Dumnezeu.

“Sper să nu fie nevoie să depun amendamente şi ca finanţările de care am nevoie să fie deja cuprinse în buget. Pe lângă bani pentru dezvoltarea turistică, a domeniilor de schi şi a renovării gării din Petroşani, care e singura gară monument istoric, o să mai depun amendamente şi pentru biserici, că pentru biserici avem întotdeauna amendamente. Avem o episcopie care trebuie construită, astfel încât să fie sediul episcopal. Ideea a venit de la Dumnezeu însuşi prin trimisul lui pe Pământ, episcopul Hunedoarei”, a declarat senatorul, contactat de gândul.

Tot  cu biserica în suflet, deputatul PNL Marin Almăjanu spune că va susţine aceleaşi amendamente ca anul trecut, sperând că măcar o parte dintre ele vor fi aprobate.

“O să depun amendamente la buget pentru biserici, la fel ca anul trecut, doar că acum am speranţe mai mari că o să treacă, mai ales că suntem la putere. Mă bat pentru biserici şi sper că măcar 3-4 dintre ele să le rezolv. Înclinarea mea către credinţă, către biserică o am de mic copil, eu şi fratele meu am fost copii săraci şi am fost crescuţi într-un mediu bisericesc. Sunt multe mănăstiri unde sunt condiţii execrabile, călugării nu au căldură, nu decât nişte sobe amărâte care nu încălzesc bine. Sunt sate care au biserici începute, dar neterminate, iar slujbele se ţin la cămin sau la casa unuia, stând pe jos”, a declarat Almăjanu, pentru gândul.

Şi senatoarea PSD Doina Silistru spune că în judeţul Vaslui sunt multe biserici-obiective turistice- care au nevoie de renovare, tocmai pentru a creşte potenţiatul judeţului. Totodată, pe lângă finanţare pentru biserici, Silistru mai vrea şi buget pentru cercetare în agricultură, dar şi pentru persoanele cu dizabilităţi şi copiii abandonaţi.

“Cu siguranţă o să depun mai multe amendamente, cele mai multe pentru cercetare în agricultură în judeţul meu. O să depun şi pentru biserici, că sunt multe începute şi nefinalizate, care sunt obiective turistice, dar nu sunt în stare bună. Nu e vorba că-s eu credincioasă sau nu, e vorba că trebuie să menţinem obiectivele, nu trebuie să fii credincios pentru asta. O să mai depun nişte amendamente şi pentru persoanele cu dizabilităţi şi copiii abandonaţi pentru că nu mi se pare corect ca unii din nişte judeţe să primească mai mult decât alţii din alte judeţe, trebuie să fie o pondere egală pentru toţi”, a spus senatoarea, contactată de gândul.

Amendamentele USL din 2012, reluate de opoziţia din 2013

Din opoziţie, unii parlamentari testează acum USL cu amendamentele pe care PNL şi PSD le-a depus anul trecut.

“Sunt aceleaşi amendamente de câţiva ani încoace, pe care toată lumea le susţine, dar când ajunge la putere se face că uită. Ăsta e traseism de proiecte. De-asta vreau să iau toate amendamente depuse de USL anul trecut şi să văd ce fac ei acum cu ele. O uriaşă maşină de vot şi fiecare proiect ar trebui să fie dezbătut aşa cum trebuie”, a spus deputatul Tudor Ciuhodaru, pentru gândul.

De aceeaşi părere este şi pedelistul Petru Movilă, care a câştigat un mandat de deputat tot în Iaşi.

“Şi eu voi susţine absolut toate amendamentele depuse pentru Iaşi şi anul trecut de USL, chiar dacă atunci eram la putere. Este vorba despre aeroportul din Iaşi, modernizarea spitalelor, drumurile judeţene, unde e nevoie de 70 milioane de euro, şcoli şi grădiniţe, sisteme de utilităţi. Absolut toate lucrurile care trebuie rezolvate, câteva sute de amendamente”, a declarat Movilă, contactat de gândul.

În plus, se pare că numărul amendamentelor depuse pe buget va ajunge la câteva mii, doar liderul deputaţilor PPDD, Radu Popa, specificând că grupul lor parlamentar are peste 700 de amendamente.

„Pe buget, grupul nostru parlamentar are cam 700 de amendamente, că fiecare deputat, senator are câte ceva pentru judeţele lor. Însă aceste amendamente vor fi anunţate abia după ce vedem şi noi bugetul. Nu avem mari speranţe că USL le va aproba, dar sper numai să nu le respingă doar de dragul de a le respinge”, a susţinut deputatul.

Ciuhodaru: “Vreau un buget pentru sănătate ca într-o ţară civilizată”

Nou intrat în tabăra PPDD, Tudor Ciuhodaru ştie exact ce va cere de la guvern.

“Eu sunt deputatul numărul 2 ca iniţative legislative, aşa că bineînţeles că vreau să depun şi amendamente la buget, în special în zona de sănătate, unde vreau buget ca într-o ţară civilizată, de 6-8% din PIB. Vreau acele spitale regionale de care am tot vorbit şi de care a tot spus şi domnul ministru Nicolăescu. Vreau 10 milioane de euro pentru Institutul Cantacuzino, vreau finanţare pentru centrele de transplant. şi pentru cele de chirurgie infantilă, tocmai ca să nu se mai nască atâţia copii cu malformaţii, plus încă 6% din PIB pentru educaţie, c-aşa e normal”, a spus Ciuhodaru.

Pe zona românilor din diaspora, senatorul PDL Viorel Badea, deşi a anunţat că nu va depune multe amendamente, unul dintre acestea este sigur: construirea unei catedrale în Madrid.

“Evident că voi depune amendamente la buget, dar nu multe că nu numărul conteaza, iar unul e sigur. Vreau o finanţare pentru construirea bisericii episcopale din Madrid, unde noi am primit un teren de 3.000 de metri pătraţi, am început să ridicăm catedrala, dar nu am mai avut finanţare”, a precizat Badea, contactat de gândul.

Spitale, drumuri şi infrastructură

Deşi fiecare deputat şi senator a gândit amendamentele la buget care să fie în favoarea locuitorilor din colegiul în care a fost ales, domeniile sunt cam aceleaşi: drumuri, spitale, agricultură şi educaţie. Spitalul din Olteniţa a intrat în vizorul deputatei PNL Raluca Surdu, după ce, aşa cum ea susţine, a avut contact direct cu el.

„Chiar zilele trecute m-am gândit la un amendament pe buget, spitalul din Olteniţa. Întâmplarea face că am avut contact recent cu acel spital şi când i s-a luat tensiunea colegului meu, doctorii au observat că aparatul respectiv arată cu vreo 2 puncte mai mult. El e curăţel şi sunt oameni profesionişti, dar n-au cu ce. Le trebuie investiţii urgente pentru aparatură şi pentru atragerea de personal medical”, a declarat Surdu, pentru gândul.

Pentru judeţul Iaşi vor fi multe amendamente, depuse de aproape toţi aleşii din zona respectivă. Aeroportul din Iaşi, care este promis de mai mult timp, încă beneficiază de susţinerea parlamentarilor, “în speranţa că poate anul acesta vom primi finanţare”.

“Sunt multe amendamente pe care vreau să le depun la buget, câteva zeci chiar. Dar depinde de cum va arăta bugetul, că dacă sunt deja incluse, nu le mai depun. Mă refer la finanţarea aeroportului din Iaşi, că de mult se tot promite, şi poate anul ăsta e finanţat. Apoi mai sunt mai multe lucrări neterminate la şcoli din Iaşi, grădiniţe, drumuri, mai multe. Eu zic că sunt amendamente rezonabile şi de bun simţ”, a spus şi deputatul Daniel Oajdea, contactat de gândul.

Ştefănescu: Am făcut “liste A4” cu problemele

Deşi nu a pus la punct toate detaliile, tânăra Cătălina Ştefănescu, aleasă deputat USL de Teleorman, a precizat că a discutat cu primarii din judeţ şi cu oamenii şi a făcut “liste A4” cu toate problemele care ar trebui finanţate din bugetul de stat.

„Eu am avut întâlniri cu primarii din colegiul meu şi am făcut liste cu ce bani şi pentru ce le-ar trebui. După ce o să văd bugetul, atunci o să văd ce o să selectez pentru amendamente. Sunt multe investiţii care ar trebui făcute în acest colegiu, de la alimentări cu apă, canalizări, drumuri până la centre de permanenţă”, a spus deputata PSD.

Dragomir: “Mâncăm fructe şi legume din import, iar animalele le creştem degeaba”

Din categoria nehotărâţilor face parte şi Maria Dragomir, deputat PPDD ales în Călăraşi, care susţine că încă nu se poate pronunţa pe acest subiect, dar că domeniul în care ar trebui investit este agricultura.

“Nu ştiu încă sigur ce amendamente o să depun pentru că încă nu am văzut bugetul. Dar sigur o  să fie nevoie de finanţare pentru partea de agricultură din Călăraşi, mai ales pentru sistemul de irigaţii. Degeaba tot promite ministrul care şi mai care, vrem să vedem şi rezultate. Pentru agricultură este imperios necesar să se dea bani, o parte de la stat, o parte din proiecte europene. Că noi acum consumăm legume şi fructe din import, că sunt mai “gustoase”, iar animalele le creştem degeaba”, a spus Dragomir, pentru gândul.

Nici zona Apusenilor nu a fost uitată de parlamentari, Elena Uioreanu, soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj şi deputat ales în acelaşi judeţ, susţinând că primăriile din Ţara Moţilor încasează prea puţini bani din cauza taxelor colectate mici.

„La buget vreau să depun un amendament care să fie pentru zonele defavorizate, cum e Ţara Moţilor. Acolo, ei plătesc taxele şi impozitele la jumătate, ceea ce e bine pentru ei, însă primăriile încasează mult mai puţin. Aşa că trebuie făcut un echilibru cumva”, a spus Uioreanu, contactată de gândul.

 

Sursa: http://www.gandul.info/politica/parlamentarii-pregatesc-bugetul-domnului-nicula-psd-pentru-biserici-avem-intotdeauna-amendamente-ideea-mi-a-venit-de-la-dumnezeu-insusi-10443037

Lasati un raspuns