Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Un preot din Constanţa a reinventat slujbele de exorcizare: Râgâie în biserică şi scoate dracii din oameni | VIDEO

Părintele Dănuţ Costan, care slujeşte în localitatea Viişoara din judeţul Constanţa, e vestit în zonă pentru harul de a scoate “necuratul” din oameni cu ajutorul râgâiturilor. Preotul le citeşte molitfe şi râgâie în acelaşi timp. Babele din sat au găsit însă o explicaţie a modului în care popa ţine slujbele: emite acele sunete pentru că l-a înzestrat Dumnezeu să scape oamenii de rău. Când românul simte că “necuratul” îi dă târcoale, scuipă de trei ori în sân şi-i spune “piei, drace!”. Nu-i merge însă întotdeauna. Iar când rămâne fără soluţii, merge la părintele Dănuţ Costan din Viişoara, judeţul Constanţa. Credincioşii vin la popă ca la medicul suprem care te poate scăpa de nelinişti, de boală, de stres sau chiar de “necuratul”. Preotul e cunoscut în toată zona ca fiind unul cu har şi de aceea oamenii se înghesuie să asiste la slujbele lui. E miercuri şi biserica din Viişoara e aproape plină. Lumea stă în genunchi, în timp ce părintele Costan citeşte din Moliftele Sfântului Vasile. Vorbeşte de rele, de Dumnezeu şi le cere oamenilor să-şi pronunţe numele, în timp ce el râgâie. Timp de oră, preotul a citit şi a râgâit, iar credincioşii păreau obişnuiţi cu ciudata practică a popii. Băteau mătănii şi-şi făceau cruci mari pe piept, doar-doar or scăpa de rele.

30-40 de lei costă o râgâitură

Dănuţ Costan nu crede că e tocmai rău să râgâie Părintele Dănuţ Costan, care slujeşte în localitatea Viişoara din judeţul Constanţa, e vestit în zonă pentru harul de a scoate “necuratul” din oameni cu ajutorul râgâiturilor. Preotul le citeşte molitfe şi râgâie în acelaşi timp. Babele din sat au găsit însă o explicaţie a modului în care popa ţine slujbele: emite acele sunete pentru că l-a înzestrat Dumnezeu să scape oamenii de rău. în biserică. Ba chiar e sigur că această metodă de a predica în lăcaşul Domnului nu numai că e autentică, dar e un dar venit de la Dumnezeu. La popa din Viişoara vin oameni bolnavi şi cei posedaţi. Tanti Marieta (78 de ani, foto), o localnică, spune chiar că ultimul om pe care-l controla diavolul era o fată venită de la Constanţa şi “făcea ca toate animalele în biserică”.

“Duminică era la biserică. S-a tăvălit, a urlat, iar părintele a ţinut- o după slujbă, să-i citească şi să-i facă cum face el… ştiţi cum face”, spune tanti Marieta despre faptul că popa râgâie şi exorcizează posedaţi pe bandă rulantă. Femeia nu condamnă metoda bisericească: “Aşa trage el răul din oameni. Dar e un părinte atât de bun… Şi pe mine m-a ajutat. Am un nepot de 19 ani care a fost operat la un ochi. Am mers, am dat nişte pomelnice şi s-a rugat pentru el. Dar dacă mergeţi la el, să-i daţi şi lui ceva, acolo. Un 30, 40 de lei. Nu cere mult”. Bătrâna spune că vinerea şi duminica e bătaie pentru un loc la slujbă. Se fac cozi mari de maşini, din faţa bisericii şi până în stradă. “Vin de-astea scumpe. Vin de la Bucureşti, de la Constanţa, de la ţară, de la oraş. Dacă părintele le face bine…”.

«E un disconfort pentru mine»

Ce spune Marieta confirmă şi Elena (foto), gestionară la un magazin din localitate. N-a mers des la biserică, dar când a fost tot râgâia popa Costan. N-a căutat niciodată vreo explicaţie pentru asta, dar crede că rău n-are ce să facă oamenilor. “Cum să vă spun? El scoate sunetele acelea doar dacă în biserică sunt oameni cu probleme. În rest nu râgâie, nu face nimic”, spune Elena, sugerând că “oamenii cu probleme” sunt cei posedaţi de diavol. Lumea din Viişoara nu se mai miră deloc la slujbele lui Dănuţ Costan.

“Aceste manifestări pe care le am eu nu sunt decât de la Dumnezeu. Nu ştiu dacă am har. De multe ori, e un disconfort şi pentru mine. Când nu e vreo persoană cu încăr cătur ă negativă, atunci eu nu am nici o manifestare. De fiecare dată când apar astfel de persoane încărcate am astfel de reacţii”, a explicat părintele de la Viişoara Dănuţ Costan.

Arhiepiscopia a demarat o anchetă

În luna august, practicile neobişnuite ale părintelui Dănuţ au ajuns şi la urechile Arhiepiscopiei Tomisului. “Vom demara o anchetă. În măsura în care zvonurile se vor adeveri, cazul va fi discutat în Permanenţa Consiliului Eparhial, putându-se ajunge până la deferirea lui Consistoriului Eparhial. Arhiepiscopia Tomisului tratează cu maximă seriozitate orice atenţionare venită din partea credincioşilor cu privire la abateri comportamentale ale preoţilor”, a precizat conducerea Arhiepiscopiei. Odată ce părintele Dănuţ Costan continuă să citească Moliftele Sfântului Vasile printre râgâituri înseamnă că preotul nu i-a supărat prea tare pe mai-marii lui.

Italienii au linie telefonică pentru exorcizări

Italienii sunt şi mai inventivi când vine vorba de alungat duhurile rele. Biserica Catolică a inaugurat o linie telefonică pentru… exorcizare. De la începutul lunii noiembrie a anului trecut, de când a fost pus în funcţiune numărul de telefon, preoţii primesc zilnic câte două-trei apeluri pentru exorcizare. “Ne sună de la tineri până la bătrâni. Oricine răspunde la telefon trebuie să asculte cu calm şi să nu fie şocat de ceea ce aude, deoarece Dumnezeu este tot timpul mai puternic decât diavolul”, a declarat monseniorul Angelo Mascheroni, iniţiatorul proiectului.

Popa de la Tanacu a ucis o tânără

Un caz de exorcizare care a curemurat România este al preotului Daniel Corogeanu. Părintele şi cele patru măicuţe de la Mănăstirea Sfânta Treime din localitatea Tanacu, judeţul Vaslui, şi-au primit pedeapsa după ce, în iunie 2005, au ţinut-o pe măicuţa Irina Cornici pe o cruce din lemn, fără apă şi fără mâncare, timp de trei zile, în cadrul unui ritual de exorcizare. Părintele a fost condamnat la şapte ani de închisoare. După patru ani, fostul stareţ de la Tanacu a fost eliberat condiţionat.

Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/preot-reinventat-slujbele-exorcizare-ragaie-in-biserica-scoate-dracii-din-oameni-431432.html

Lasati un raspuns