Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

A fost descoperita o noua specie de stramos al omului

Arborelui genealogic al speciei noastre i-a mai crescut o ramura cu ocazia identificarii unei noi specii de stramos uman. Constatarea s-a facut pe baza analizei recente a unui fragment cranian descoperit cu zeci de ani in urma in faimoasele Pesteri Sterkfontein, din apropierea Johannesburgului, Africa de Sud. Denumita Homo gautengenesis de antropologul Darren Curnoe, la la Scoala de Stiinte Biologice si Ambientale UNSW, surprinzatoarea specie este identificata drept prima recunoscuta ca Homo. Desi s-au gasit si fosile mai vechi de atat apartinand acestui gen, niciuna nu a mai fost clasificata in vreo specie.

Datarea fosilei a dezvaluit ca Homo gautengenesis mergea erect prin sudul Africii cu doua milioane de ani in urma; complet dezvoltat, masura putin peste un metru inaltime si cantarea aproximativ 50 de kilograme. Hominidul a trait, probabil, pana acum circa 600.000 de ani, iar cercetatorii cred ca a dat viata propriei noastre specii, Homo sapiens.

Ramasitele sale au fost descoperite in aceleasi pesteri in care au fost dezgropate si cele apartinand unor rude mai indepartate din arborele geneoalogic uman, Australopithecus robustus si Australopithecus africanus. Homo gautengenesis pare sa fi fost un omnivor mai specializat, adaptat vietii pe teren solid, in timp ce A. africanus, mai asemanator cu o primata, avea bratele mai lungi si alte trasaturi care ii inlesneau escaladarea pomilor.

 

Sursa: http://www.descopera.ro/dnews/6169631-a-fost-descoperita-o-noua-specie-de-stramos-al-omului

Lasati un raspuns