Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

“Exista viata dupa moarte”. De ce in Romania sunt doar 4 donatori de organe la 1 milion de locuitori

In ziua in care medicii au facut la ”Institutul Fundeni” din Bucuresti transplantul de ficat cu numarul 400, alte cateva mii de pacienti au pierdut sansa la o a doua viata.

In sistemul medical nu se comunica suficient de repede atunci cand exista undeva un potential donator. Asta se traduce printr-o lista lunga de asteptare, pe care se afla numele unor oameni care au nevoie disperata de un organ vital. Prea putini au sansa sa fie compatibili cu cineva din familie.

Bolnav grav de ciroza, un pacient de 50 de ani a aflat ca e perfect compatibil pentru transplant cu fratele sau. Acesta a refuzat sa-l ajute. Singura sansa ramasa e ca familia unui necunoscut care moare sa-si dea acceptul pentru donare.

Pacientul asteapta de un an. Un an in care barbatul puternic a imbatranit ca in zece. Au aparut complicatii masive, a slabit, iar azi se gandeste ca nu va apuca sa isi vada crescand fiul cel mic, de 8 ani.

In Romania a fost respinsa ideea acordului prezumat, asa ca nu avem un registru national al celor care spun, inca din viata, ca ar dori sa-si dea ficatul, inima si rinichii in caz de accident soldat cu moarte cerebrala. Legea spune ca alege familia. Trist este ca, in sute de cazuri, familia celui pierdut nu e nici macar intrebata.

“Astazi implinim 400 de transplanturi hepatice in total. Capitolul la care stam noi mai prost tine de organizare. Foarte multi potentiali donatori nu sunt comunicati in sistem, familiile nu sunt abordate, practic ei se pierd. Inseamna cifric un deficit de 200 de donatori pe an”, a spus doctorul Irinel Popescu.

La nivel european se inregistreaza, in medie, 20-25 de donatori pe an, la fiecare milion de locuitori. Exista tari precum Spania, in care s-a ajuns la 40 de pacienti de la care se preleveaza organe. Romania se afla la coada clasamentului – patru donatori la un milion de locuitori.

Pentru moment s-a renuntat la transplantul de pancreas, iar cel de plaman si de intestin subtire nu s-au incercat niciodata in tara. 400 de bolnavi asteapta un transplant de ficat si alti 6.000 au nevoie de un rinichi.

Si asta se intampla intr-un moment in care sase familii din zece accepta ca cel drag sa dea mai departe viata prin recoltarea organelor.

Nici Biserica Ortodoxa, nici si cea Catolica nu interzic interventiile.

 

http://stirileprotv.ro/stiri/social/lipsa-de-comunicare-din-sistem-le-fura-sansa-la-viata-pacientilor-care-au-nevoie-de-transplant.html

Lasati un raspuns