Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Episcopul Siluan: La orele de religie din Italia să se predea catehismul ortodox

Cotidianul La Repubblica descoperă că ortodocşii au devenit prima minoritate religioasă din Italia, după catolici. Ştirile sunt două: că ortodocşii i-au depăşit pe musulmani, dar şi că sunt în curs tratative pentru predarea la orele de religie din şcoli a catehismului ortodox.

1,7 milioane de creştin ortodocşi sunt acum în Italia. Mai mult decât musulmanii, sunt acum minoritatea religioasă cea mai consistentă din Italia. O explozie determinată de sosirea a mulţi imigranţi români şi dezvăluită de creşterea numărului bisericilor, multe acordate de diecezele catolice: în prezent sunt peste 300 împrăştiate pe întreaga Peninsulă, scrie La Repubblica.

“Creşterea exponenţială a ortodocşilor este data cea mai relevantă a ultimilor ani”, afirmă Gino Battaglia, director al Oficiului naţional pentru dialog al Cei. “Chiar dacă ultimele date disponibile, Dosarul Caritas- Migrantes 2012, care se referă însă la anul 2011, le dă musulmanilor un uşor avantaj, putem spune că ar fi 50.000 de ortodocşi în plus faţă de credincioşii islamici.”

Creşterea s-a amplificat în 2007, când România a intrat în Europa. Astăzi românii (aproape o cincime din cei 5 milioane de imigranţi) sunt comunitatea străină cea mai consistentă din ţara noastră. “Facem parte din aceeaşi familie creştină. Şi dialogul ecumenic, prin cunoaşterea reciprocă, s-a îmbunătăţit”, explică Preasfinţitul Siluan Span, episcopul Bisericii româneşti. Se fac şi multe conversii la confesiunea ortodoxă, ca urmare a căsătoriilor mixte.

Episcopia ortodoxă română din Italia a fost recunoscută în mod oficial acum un an şi ceva. Acest prim pas juridic îi permite să se bucure de diferite facilităţi fiscale, dar nu cuprinde încă o înţelegere care să-i dea acces la procentul de opt la mie. Acest lucru se va întâmpla din 2014, scrie La Repubblica. Cât despre predarea religiei în şcoli, Siluan a prezentat deja toate practicile necesare recunoaşterii: “Pentru moment îi sfătuim pe copiii noştri să frecventeze ora de religie catolică, însă ar fi just să înveţe preceptele confesiunii noastre”.

Sursa: http://www.gazetaromaneasca.com/observator/38-prim-plan/5159-episcopul-siluan-la-orele-de-religie-din-italia-s-se-predea-catehismul-ortodox.html

Lasati un raspuns