Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Poluarea ne reduce cu un an speranţa de viaţă

Mai mult de 80% din europeni respiră aer al cărui nivel de poluare depăşeşte limitele admise, arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În medie, aerul poluat scade cu 8,6 luni durata de viaţă a unui cetăţean european, atrage atenţia OMS, în baza unui studiu cu privire la efectele poluării. Cercetarea arată necesitatea unor politici naţionale mai eficiente în domeniu.

Autorii studiului, realizat sub patronajul OMS, afirmă că expunerea pe termen lung la particulele fine (PM2.5), poate provoca ateroscleroză, complicaţii în timpul naşterii şi boli respiratorii la copii.

Într-o analiză cu date factice privind impactul poluării aerului asupra sănătăţii umane, se menţionează de asemenea o posibilă legătura între poluare şi dezvoltarea neurologică, funcţiile cognitive şi diabet.

Potrivit Centrului de informare al ONU, autorii studiului recomandă ţărilor din Europa elaborarea unor noi norme pentru concentraţia medie de ozon, subliniind totodată necesitatea unor noi standarde OMS pentru concentraţia de dioxid de azot – un gaz toxic, produs în urma arderii pentru generarea energiei termice şi a combustiei la motoarele unor automobile.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/poluarea-ne-reduce-cu-un-an-speranta-de-viata-1022089.html

Lasati un raspuns