Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Scandal la o biserică din Zalău. Vicarul eparhial a fost sechestrat de credincioşi

La biserica Sfântul Ştefan din Zalău, liturghia de duminică dimineaţa s-a transformat într-un circ ca la uşa cortului. Pe de-o parte, aproximativ 400 de credincioşi care se aflau în curte bisericii strigau cât puteau de tare împotriva noului preot şi a trimisului Episcopiei Sălajului, iar pe de altă parte, noul preot care oficia slujba de unul singur. “Ieşi afară, javră ordinară” sau “Jos mafia”, au fost cîteva dintre lozincile care au fost scandate de credincioşii nemulţumiţi că preotul paroh care a construit biserica a fost mutat în altă parohie, în urma unei decizii pe care o consideră ca fiind ilegală.  În tot acest timp, în biserică se aflau preotul vicar de la Episcopia Sălajului, preotul Vasile Rus, care a fost trimis ca să îl instaleze pe noul preot, Septimiu Gudea, care întâmplător este chiar finul lui.

 Cât a durat oficierea slujbei religioase niciunul dintre credincioşi nu a intrat în biserică. Apoi, la final, oamenii au început scandalul. În momentul în care preotul vicar a trebuit să citească ordinul de instalare a noului preot, s-a dezlănţuit furia credincioşilor. Vicarul a fost bruscat de către cei prezenţi iar la un moment dat a fost şi sechestrat. Oamenii l-au chestionat aproape brutal pe trimisul Episcopiei Sălajului. „Vrem răspunsuri. Ce se va întâmplă cu duhovnicul nostru? El este cel care ne-a apropiat de Dumnezeu şi nu-l vom lăsa să plece”, strigau unii, în timp ce alţii, mai radicali, au trecut şi la ameninţări: “Să ne daţi răspunsuri, altfel nu mai ieşiţi din biserică”.


Ortodoxia din Oradea nu este egală cu cea de la Zalău

Scandalul a pornit de la faptul că preotul paroh al bisericii Sfântul Andrei, Ioan Coiste a fost mutat la o biserică din localitatea Brebi, judeţul Sălaj. Decizia episcopului a fost una disciplinară, lasă să se înţeleagă oficialii Episcopiei Sălajului. Motivul mutării pare unul hilar. La începutul acestui an, mama preotului Coste a decedat, slujba de înmormântare fiind oficiată de mai mulţi preoţi, între care şi unul din cadrul Epicopiei Oradiei, care s-a rupt în urmă cu un an de Mitropolia Clujului şi a trecut la cea a Ardealului.

Preotul Coste a fost acuzat că a încălcat disciplina clericală impusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care prevede că niciun preot din altă eparhie, în cazul de faţă Episcopia Oradiei, nu are voie să “săvârşească niciu fel de sfântă lucrare pe teritoriul canonic al altei eparhii”.

Preotul mutat a făcut tensiune

Preotul Ioan Coste a construit cu ajutorul credincioşilor biserica din Zalău şi a fost iubit de către oameni datorită acţiunilor de caritate pe care le iniţia pentru ajutorarea săracilor dar şi pentru faptul că a înfiinţat o grădiniţă de duminică, unde copii se puteau juca până când adulţii asistau la slujba religioasă.

Preotul Coste nu a putut fi contactat deorece a fost internat în spital în cursul serii de vineri din cauza unui puseu de hipertensiune arterială.

Oficialii de la Mitropolia Clujului nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere legat de situaţia de la Zalău.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandal-la-o-biserica-din-zalau-vicarul-eparhial-a-fost-sechestrat-de-credinciosi-1022073.html

Lasati un raspuns