Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Juramantul stramb

Juramantul stramb! Un cuvant care exprima lip­sa de cuviosenie; un cuvant ce semnifica lipsa de evlavie fata de Dumnezeu; un cuvant ce inseamna incalcarea juramantului; un cuvant ce infatisea­za stricaciunea morala; cuvantul ce vadeste viclesu­gul si inselaciunea; care zugraveste nerusinarea; un cuvant care marturiseste incalcarea datoriilor sacre; un cuvant care scoate la iveala sufletul viclean, ini­ma impietrita si mintea stricata.

Cel ce incalca juramantul este lipsit de cucerni­cie, pentru ca, desi a invocat numele dumnezeiesc si dreptatea dumnezeiasca spre adeverirea si pro­barea cuvintelor sale, si-a incalcat juramantul, fara sa tina seama de evlavia datorata lui Dumnezeu si de dreptatea dumnezeiasca pe care el insusi a invo­cat-o. Sperjurul este lipsit de evlavie, pentru ca poarta pe buzele lui numele dumnezeiesc, cu inten­tia de a-si ascunde scopurile viclene si de a pune in fapta blestemata dorinta a inimii sale. Sperjurul este necredincios, pentru ca, incalcandu-si juramantul, neaga existenta lui Dumnezeu si dreptatea dum­nezeiasca; pentru ca nici un credincios nu indraz­neste sa-L manie pe Dumnezeu si sa dispretuiasca pedeapsa dumnezeiasca ce ameninta sa vina.

Sper­jurul este stricat moral, pentru ca nici un om sanatos moral nu indrazneste sa-si incalce nu numai jura­mantul, pentru care L-a invocat ca martor si judeca­tor al dreptatii pe Dumnezeu, dar nici macar cuvan­tul sau de onoare. Sperjurul este viclean si impostor, fiindca isi bate joc si de cele dumnezeiesti si de cele omenesti ca sa-i insele pe cei care-si pun increderea in el. Sperjurul este un nerusinat, pentru ca nu-i este rusine sa minta in fata lui Dumnezeu si a oamenilor.

Cel care jura fals dispretuieste datoriile sale sacre, pentru ca se sustrage de la obligatia de a le respec­ta. Sperjurul este viclean, pentru ca trage folos de pe urma evlaviei fata de Dumnezeu a credinciosilor, spre a-i insela. Sperjurul are inima impietrita, fiind­ca se arata nesimtitor in fata groaznicei sale caderi morale. Sperjurul are un cuget pervertit, deoarece gandurile ii sunt intortocheate si hotararile mintii viclene.

Pe sperjur il uraste Dumnezeu, deoarece a ajuns cu totul lipsit de evlavie; “Si nu se va departa de casa lui biciul”, dupa inteleptul Sirah. Despre sperjuri, Dumnezeu spune prin gura Prorocului Zaharia: “Si a grait catre mine, zicand: «Ce Vezi tu?» Si am zis: «Vad o secera care zboara, lunga de douazeci de coti si lata de zece.» Si el mi-a talcuit: «Aceasta secera va intra in casa a tot cel ce se jura mincinos in numele Meu si-l va zdrobi si-l va nimici.”

Iata judecata dumnezeiasca care ii asteapta pe sperjuri! Sperjurul paseste spre dezastru, tragand dupa sine si casa sa, si pruncii lui se fac partasi unor necazuri cumplite.

Vechii elini spuneau: “Sa nu ti se para ca Dumnezeu uita de cei ce se jura stramb”; si, de asemenea: “Daca cineva se va jura pe zei, nu va fi trecut cu vederea, nici nu va putea scapa de pedeapsa lor; nu numai el insusi, ci si copiii lui si intreg neamul celui care s-a jurat stramb va avea parte de mari nenorociri.”

Dumnezeiescul Parinte Hrisostom spune ca cel ce ia asupra lui un juramant si-l incalca, desi traieste, este mort. “Nu impunge sabia, asa cum o face calcarea juramantului; nu poate ucide pumnalul, asa cum o face rana juramantului.

Cel care a jurat stramb, chiar daca i se pare ca traieste, a fost ranit si este deja mort; si asa cum cel care a primit [ca pedeapsa] streangul, chiar inainte de a iesi din oras si inainte de a-l vedea pe calau ca fiind de fata, simte ca a murit odata ce a iesit de pe usa tribunalului, la fel si cel ce s-a jurat mincinos, chiar daca traieste, a murit.” Inte­leptul Solomon zice: “Cei care jura stramb impotriva dreptatii, dispretuiesc tot ce e sfant.”

Dumnezeiescul Hrisostom spune, de asemenea, aceste lucruri pline de invataminte: “Cel care vrea sa adevereasca minciuna prin juramant dobandeste chi­pul cel rau, care este neomenia calcarii de juramant.”

Vai, de trei ori vai! Oare cum vor putea sperjurii sa indure ziua Domnului?

Sfantul Nectarie din Eghina
(Extras din cartea Cunoaste-te pe tine insuti sau Despre virtute, Editura Sophia)

Cumpara cartea Cunoaste-te pe tine insuti sau Despre virtute.

Cunoaste-te pe tine insuti sau Despre virtute

Lasati un raspuns