Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, posibilul arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei: „Ciocârlia de Jos şi Constanţa vor rămâne mereu în inima şi în sufletul meu”

DESCHIDERE_Episcop_Ciprian_Campineanu.jpgPreasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, unul dintre cei patru episcopi-vicari patriarhali care candidează la Arhiepiscopia Buzăului şi a Vrancei, are legături trainice cu judeţul Constanţa

Ciprian Câmpineanul, pe numele său de mirean Cezar Spiridon, s-a născut pe 19 iunie 1965 în comuna Suhuleţ, judeţul Iaşi. În 1975, familia părintelui s-a mutat la Constanţa, în comuna Ciocârlia de Jos, unde acesta a absolvit gimnaziul.

Tot aici, la vârsta de 13 ani, a decis că va îmbrăţişa misiunea duhovnicească. Episcopul-vicar îşi aminteşte cu căldură şi dragoste de copilăria sa, dar şi de cei care l-au ajutat să aleagă calea spre Dumnezeu.  „La Ciocârlia am locuit nu departe de biserică. Pe atunci, la biserica din comună slujea părintele Gheorghe Ploscaru, care m-a influenţat în alegerea drumului spre duhovnicie. Dumnealui mi-a dat prima carte de rugăciuni şi mi-a îndrumat paşii spre calea preoţească. După absolvirea gimnaziului, am intrat la Liceul Teoretic Mihai Eminescu, în anul 1979. Atunci era director Adrian Bavaru, un om de o cultură extraordinară. Mă gândesc cu un deosebit respect la toţi profesorii pe care i-am avut la Constanţa şi care m-au format ca om. Treapta I de liceu am absolvit-o în anul 1981. Am fost un elev bun. În 1981 am obţinut premiul II la faza naţională a Olimpiadei de Istorie”, ne-a povestit episcopul-vicar Ciprian Câmpineanul. Pe vremea liceului, viitorul Episcop a locuit cu chirie în cartierul Viile Noi, unde mergea la biserica Sfântul Ilie. „Constanţa şi în special comuna Ciocârlia vor ocupa un loc deosebit în inima mea”, ne-a mai spus preasfinţitul Ciprian Câmpineanul. După absolvirea primei trepte de liceu la Constanţa, preasfinţitul părinte a fost admis cu cea mai mare medie – 9,80 la Seminarul Teologic Buzău, pe care l-a terminat în 1987.

Episcop_ciprian_campineanu_12.jpgUlterior, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, în 1992, iar în 1997 a obţinut titlul de doctor în Teologie la Universitatea Aristotelică din Tesalonic (Grecia). Între anii 1998 – 1999 a urmat studii de bizantinologie şi ecumenism în Bari, Italia. Vorbeşte trei limbi străine: greacă, franceză şi italiană. În 1992, a intrat în monahism la mănăstirea Crasna, jud. Prahova, iar în 2000 a fost hirotonit ieromonah. În iulie 2002, a fost ales episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002), coordonând: Cancelaria Sfântului Sinod şi sectoarele Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase, Comunităţi Externe şi Social-Filantropic. Din anul 2009, este secretarul Sfântului Sinod al BOR. Este preşedintele Comisiei Patristice a Patriarhiei Române, membru în Comisia Mixtă de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă şi Biserica Romano-Catolică şi membru în Conferinţa Panortodoxă Presinodală. În prezent, la Constanţa mai locuieşte sora părintelui şi cumnatul său, care este preot la biserica Sfinţii Voievozi. Reamintim că numele lui Ciprian Câmpineanul este vehiculat pentru a prelua postul de arhiepiscop, fiind singurul candidat cu şanse legat duhovniceşte de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, profilul său corespunzând cel mai bine aşteptărilor clerului din Vrancea şi Buzău.

Când vor avea loc alegerile

De la trecerea la cele veşnice a ÎPS Epifanie Norocel, pe 7 ianuarie, Patriarhia Română a cerut respectarea perioadei de doliu de 40 de zile, care ar urma să se împlinească la jumătatea acestei luni. Potrivit legilor Bisericii Ortodoxe Române, noul arhiepiscop va fi ales după trecerea a 40 de zile de la decesul predecesorului, de către Sfântul Sinod. După depunerea candidaturilor, Sfântul Sinod alege, cu voturile a jumătate plus unul din totalul membrilor prezenţi, pe noul arhiepiscop, un rol consultativ privind validarea candidaturilor avându-l şi Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, din care fac parte atât mireni cât şi clerici. Sfântul Sinod este format din 54 de ierarhi: Patriarhul şi toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari şi arhiereii-vicari în funcţiune. Pe 18 februarie, Patriarhia ar putea anunţa numele noului arhiepiscop, urmând ca acesta să fie întronizat în martie. Până la împlinirea a 40 de zile de la trecerea la Domnul a fostului arhipăstor al Buzăului şi Vrancei, la catedrala voievodală şi la noua catedrală arhiepiscopală din municipiul Buzău se oficiază zilnic slujbe de pomenire, după Sfânta Liturghie.

Reamintim că Înaltpreasfinţitul Părinte Epifanie a trecut la cele veşnice pe 7 ianuarie, la vârsta de 80 de ani, pe când mergea cu maşina de serviciu către schitul Brazi de lângă Panciu.

Lasati un raspuns