Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Iat-o pe Fecioara Maria însărcinată!

“Sunt paznicul umbrelor domneşti şi vă voi fi ghid într-unul din cele mai frumoase vestigii ale neamului românesc”. Aşa ne-a întâmpinat, la intrarea în Biserica Domnească din Curtea de Argeş, Elena Teodorescu, muzeograful care de 30 de ani dă savoare poveştilor istorice ale zonei.

Am trecut pragul bisericii şi am amuţit. Un fior rece ne-a făcut să ne strângem umerii, ca într-un tremur. Şi nu din cauza răcorii păstrate între ziduri, ci a poveştilor şi a frumuseţii icoanelor.

Fiecare din cele peste 300 de scene de pe pereţii bisericii de 1.000 de ani care a adăpostit prima mitropolie a Ţării Româneşti parcă spunea ceva.

“Veţi vedea două reprezentări îndrăzneţe, unice în lume, de la jumătatea secolului al XIV-lea: fresca înfăţişând-o pe Fecioara Maria însărcinată şi cea cu Iisus cărându-şi crucea pe muntele Golgota, împreună cu cei doi tâlhari care au fost răstigniţi alături de el şi care îşi cară propriile cruci”, ne-a spus muzeograful.

Sfânta îşi susţine pântecele cu mâna

Nu trebuie să ai cultură religioasă ca să-ţi dai seama că, într- adevăr, aceste picturi sunt unice în lume.

“Picturile nesemnate, vechi de pe la 1359, arată influenţele catolice ale soţiilor domnitorilor acelor vremuri şi trecerea fiului lui Basarab I de la catolicism la ortodoxie. Pentru acei ani, reprezentarea Fecioarei Maria, în scena recensământului lui Quirinus, ca o femeie care îşi poartă sarcina cu greutate şi îşi susţine pântecele cu mâna, putea fi considerată un sacrilegiu. La fel şi ideea că hoţii răstigniţi alături de Iisus au trecut prin aceleaşi suferinţe ca fiul lui Dumnezeu, în timp ce-şi cărau crucile pe care urmau să fie răstigniţi, pe muntele Golgota”, explică Elena Teodorescu (foto).

A văzut-o şi prinţul Charles

Pictura cu Fecioara Maria însărcinată a fost văzută şi de moştenitorul coroanei britanice. “Personalităţi de marcă ale culturii naţionale şi universale, printre care academicianul Nicolae Berindei, împreună cu cancelarul Institutului Francez de Istorie Medievală, au trecut pragul Bisericii Domneşti.

Însuşi prinţul Charles, la ceas de seară, a ales, dintre atâtea alte vestigii ale neamului românesc, să viziteze Cetatea de Scaun a Basarabilor”, ne-a spus Elena Teodorescu despre vizitatorii bisericii care a intrat în 2007 în patrimoniul UNESCO.

Acolo există şi un mormânt care învrăjbeşte istoricii

Biserica Domneşti a fost timp îndelungat necropola domnitorilor munteni şI se spune că adăposteşte mormântul lui Vlaicu Vodă, cel care a finalizat construcţia începută de Basarab I.

Recent însă, o idee formulată de unii istorici a stârnit controverse în rândul mai-marilor Bisericii şi a atras criticile cunoscătorilor. S-a spus că, în urma unor teste ADN, mormântul despre care se ştia că e al domnitorului ar fi de fapt al unui cavaler.

“Nu avea cum să fie îngropat un necunoscut într-o biserică- simbol a neamului românesc. Cineva încearcă să ne anuleze valorile naţionale”, ne-a spus Dumitru Grecu (foto), unul dintre specialiştii în istoria locului şi un promotor al zonei turistice Curtea de Argeş-Vidraru-Valea cu Peşti.

Turcii au un mozaic asemănător

Scena recensământului lui Quirinus nu mai există ca pictură nicăieri în lume, dar a mai fost reprezentată într-un mozaic, tot în secolul al XIV-lea, la Chora din Constantinopol, una din cele mai frumoase biserici bizantine, care se află în prezent pe teritoriul oraşului Istanbul.

 

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/fecioara-maria-insarcinata-icoana-biserica-434360.html

Lasati un raspuns