Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

4 momente definitorii ale pontificatului Papei Benedict al XVI-lea

La data demisiei sale oficiale, pe 28 februarie, Papa Benedict al XVI-lea va încheia un pontificat ce a durat 2.873 de zile, la conducerea celei mai mari biserici creştine din întreaga lume. Şi deşi criticii enumeră o listă de probleme rămase nerezolvate, Benedict lasă în istorie patru momente definitorii, petrecute în aceşti ani. Momentele se încadrează în politica Vaticanului de reconfirmare a poziţiei tradiţionaliste, conservatoare asupra unor subiecte cheie.

A reafirmat celibatul preoţesc

 

În martie 2007, Benedict a respins încercările consecvente ale teologilor catolici de a dezbate problema celibatului în rândul clerului catolic, afirmând că abstinenţa „rămâne obligatorie”. Papa i-a îndemnat pe preoţi să traiască în mod demn celibatul, ca mijloc prin care li se transmite credincioşilor „sensul păcatului, li se dă curaj şi li se reînvie dorinţa de obţinere a iertării Domnului”.

 

În 2011, problema a fost readusă în discuţie de mai mulţi teologi germani, austrieci şi elveţieni, care au cerut implementarea unor reforme „îndrăzneţe”. Scrisoarea acestora a primit acelaşi răspuns.

 

În plus, în diferite ocazii Benedict a reafirmat interdicţia de a lua sfânta împărtăşanie a catolicilor divorţaţi şi recăsătoriţi şi poziţia împotriva avortului, a eutanasiei şi a căsătoriilor gay, pe care le-a numit aspecte „ne-negociabile”.

 

Şi-a cerut scuze public pentru abuzurile asupra minorilor

 

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, în iulie 2008, Papa Benedict a cerut iertare public pentru abuzul sexual al unor preoţi catolici asupra copiilor, un scandal care macină Biserica Catolică de mulţi ani. În discursul ţinut în faţa unei adunări a episcopilor din Sidney, papa s-a referit la abuz ca la „o ruşine pe care toţi o simţim” şi a cerut abuzatorilor să mărturisească şi să se prezinte în faţa justiţiei, pentru a suporta consecinţele.

 

Mai târziu, în 2010, papa a trimis o scrisoare catolicilor irlandezi în care şi-a cerut iertare pentru „enorma suferinţă provocată” de preoţii care abuzaseră copii.

 

A fost atacat

 

În timpul slujbei din ajunul Crăciunului din 2009, papa a fost atacat şi trântit la pământ în Bazilica Sf. Petru de o femeie cu probleme psihice.

 

Femeia – pe numele ei Susanna Maiolo – a fost reţinută de forţele de securitate. Aceasta încercase să îl lovească pe papă şi cu un an în urmă, ceea ce a determinat o investigaţie amănunţită asupra breşelor de securitate de la Vatican.

 

S-a promovat în social media

 

Depăşind imaginea conservatoare, definitorie pentru Benedict, papa a pătruns în social media în decembrie anul trecut, creându-şi un cont pe reţeaua Twitter, cu denumirea @pontifex. Intenţia papei a fost de „a ajunge la toată lumea”, ceea ce l-a determinat şi să posteze în opt limbi diferite. Mesajul inaugural a fost „Dragi prieteni, sunt încântat să fiu în legătură cu voi prin Twitter. Vă mulţumesc pentru reacţiile generoase. Vă binecuvintez pe toţi din toată inima.”

 

Sursa: http://www.semneletimpului.ro/stiri/4-momente-definitorii-ale-pontificatului-Papei-Benedict-al-XVI-lea-8796.html

Lasati un raspuns