Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

LOCURI FRUMOASE DIN ROMÂNIA | Munţii Şureanu

Pe culmile munţilor Şureanu, la 95 km de Sebeş, puţin mai sus de lacul Oaşa, te aşteaptă câteva pârtii numai bune pentru un weekend reuşit de schi. Domeniul este situat la cea mai mare altitudine din ţară, mai exact la 1.900 de metri, în masivul Şureanu, în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu Sibiu şi Vâlcea. Aici, te aşteaptă  şapte pârtii cu diferite grade de dificultăţi şi lungimi, de care te poţi bucura, chiar dacă nu eşti schior profesionist. Ba, mai mult, s-ar putea spune că Şureanu este locul ideal pentru care cei care vor să se iniţieze în ale schiatului, având în vedere “sălbăticia” şi liniştea locului. De altfel, cunoscătorii spun că zăpada de pe pârtiile de la Şureanu este mult mai bună decât în alte locuri, dar şi mult mai multă.

Peisaje de vis

Dacă schiatul nu este punctul tău forte, poţi să te delectezi cu peisajele superbe care se află în apropierea pârtiilor. Numai că, înainte de a porni în căutarea frumuseţilor munţilor Şureanu, trebuie să te echipezi corespunzător, mai ales dacă alegi să mergi cu maşina. Nu de alta, dar drumurile forestiere îţi pot da bătăi de cap, riscând să rămâi blocat în pădurile de conifere. Lacul Oaşa trebuie să fie primul “obiectiv” bifat pe lista ta. Se află în apropierea pârtiilor, iar apusul soarelui îl transformă într-un adevărat spectacol. Pe marginea lui, este amplasă şi cabana cu acelaşi nume. De asemenea, în masivul Şureanu se mai află şi lacul Iezerul Mare, situat la altitudinea de 2.129 de metri. Acest lac de origine glaciară, are o formă aproape ovală şi o suprafaţă de 3 hectare, adâncimea sa fiind de aproximativ 12-14 metri. Frumuseţea Iezărului Mare, plasat între versanţii muntelui, este unică, desprinsă parcă din altă lume. În împrejurimi mai poţi vizita şi alte rezervaţii naturale precum: Iezerele Cindrelului, Cheile Taia şi Jietului, lacurile Gâlcescu, Roşiile şi Iezerul Şureanu, Oul Arşiţei de la Recea sau Râpa Roşie.

Unde te cazezi

La capitolul locuri de cazare e bine să ştii că, deocamdată, domeniul schiabil Şureanu nu îţi oferă foarte multe posibilităţi. La aproximativ 1,5 km de pârtii se află Cabana Şureanu, unde te poţi încălzi şi odihni. De asemenea, te mai poţi caza şi la Cabana Nuţa (de la Luncile Prigoanei, circa 8 km faţă de pârtii) sau la cantoanele silvice de pe malul Lacului Oaşa. Dacă totuşi vrei să stai la o pensiune, Şugag e cea mai apropiată localitate în care opţiunile de cazare sunt mai variate, iar distanţa faţă de pârtii e de circa 50 de km.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/sureanu-407585.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns