Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Semnele care prevesteau retragerea Papei

Anunţul demisiei făcut de Papa Benedict al XVI-lea a luat prin surprindere catolicii din lumea întreagă, însă semnale în acest sens existau de multă vreme. Bolile de care suferă Suveranul Pontif şi incapabilitatea acestuia de a se mişca chiar şi pe distanţe scurte sunt doar câteva dintre semnele care prevesteau decizia Papei de a se retrage de pe Scaunul Pontifical.

După ce va vacanta Scaunul Papal, Joseph Ratzinger (85 de ani) urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur iniţial în reşedinţa papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Deşi lumea catolică a rămas surprinsă de anunţul Papei, există voci care susţin că decizia acestuia era una previzibilă. Suveranul Pontif şi-a motivat decizia de a părăsi Scaunul Papal, invocând motive medicale.

Înainte de a fi ales în fruntea Bisericii Catolice, Ratzinger plănuia să se retragă în regiunea Bavaria, unde s-a născut, fiindcă dorea „pace şi linişte”. În schimb, a preluat frâiele Bisericii într-o perioadă extrem de dificilă, în care scandalul abuzurilor sexuale era în floare.

Sănătatea Suveranului Pontif a fost şubrezită chiar din momentul alegerii sale în fruntea Bisericii, atunci când acesta a suferit un atac cerebral uşor. De asemenea, există informaţii potrivit cărora Ratzinger ar mai fi suferit un atac în anii ’90, când încă era cardinal.

De câţiva ani, Papa se foloseşte de o cârjă ca să se mişte, având mari dificultăţi în a se deplasa chiar şi pe distanţe scurte. Mai mult, Sfântul Părinte suferă de osteoartrită la genunchi, glezne şi şolduri, ceea ce l-a făcut să folosească o platformă mobilă în timpul slujbelor susţinute la Bazilica Sfântul Petre din Roma.

Papei îi este tot mai greu să citească texte, notează cotidianul britanic „The Daily Express”.

De altfel, greutăţile care vin odată cu bătrâneţea au fost recunoscute de Papa în urmă cu câteva luni, atunci când a vizitat un azil de bătrâni din Roma. Deşi a spus că „e frumos să fii bătrân”, a recunoscut că vârsta înaintată implică greutăţi şi provocări.

Într-un interviu acordat revistei germane „Der Spiegel”, fratele Papei, Georg Ratzinger, a declarat că doctorii l-au sfătuit pe Suveranul Pontif să evite călătorii transatlatince. Totodată, Georg Ratzinger a spus că fratele său se gândea de multe luni să se retragă. Informaţia a fost confirmată şi de părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, care a spus că decizia Papei nu a fost una pripită, ci mai degrabă una pregătită.

„La vârsta lui, fratele meu vrea mai multă odihnă”, a mai spus fratele Papei, care consideră demisia parte a unui „proces natural”.

În urmă cu aproape trei ani, chiar Papa a vorbit despre posibilitatea unei demisii. Într-un interviu pentru cartea „Lumina lumii”, el a afirmat: „Dacă un Papă realizează că nu mai e capabil din punct de vedere fizic, psihic şi spiritual să îndeplinească atribuţiile funcţiei, atunci el are dreptul şi, de asemenea, obligaţia de a demisiona”.

„Pontificatele lungi sunt, de obicei, urmate de unele scurte – Biserica se plictiseşte de liderii supremi care ocupă tronul Sfântului Petru pentru prea mult timp”, comentează jurnalistul Stephen Bates de la cotidianul „The Guardian”. „Dar cei care sunt la putere pentru scurt timp pot avea un efect puternic asupra instituţiei, aşa cum Papa Ioan al XXIII-lea a demonstrat în doar cinci ani”, continuă jurnalistul britanic.„În schimb, pontificatul lui Benedict al XVI-lea a fost marcat de dezamăgire”.

 

Fratele Papei Benedict al XVI-lea ştia despre intenţia acestuia de demisie de câteva luni

Sursa: http://adevarul.ro/international/europa/cronica-demisii-anuntate-semnele-prevesteau-retragerea-papei-1_511a1dd14b62ed587503284d/index.html#

Lasati un raspuns