Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Românii nu mai au încredere în Biserică

Românii şi-au pierdut încrederea în Biserica Ortodoxă, arată un sondaj recent. Până nu de mult, la întrebarea “Aveţi încredere în Biserică?”, 90% din oameni răspundeau pozitiv. Acum, procentul a căzut sub 70%. Prof. Dr. Florin Tudose a explicat pentru Libertatea care sunt cauzele.

Aproximativ 70% din români nu mai speră în ajutorul Bisericii Ortodoxe, arată cel mai recent sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB).

Un prim motiv pentru care oamenii nu mai cred în ajutorul dat de Biserică îl reprezintă faptul că această instituţie nu se implică în viaţa socială şi nu sprijină persoanele aflate în situaţii critice.

“În timp ce mulţi români suferă de boli, nu au ce să mănânce sau unde să doarmă, reprezentanţii BOR se preocupă să strângă fonduri pentru a construi lăcaşuri de cult somptuoase, demne în a rivaliza cu edificiile megalomane comuniste. O altă cauză importantă este aceea că foarte mulţi dintre cei care merg frecvent la biserică sunt persoane în vârstă care, în mod normal, nu sunt incluse în aceste sondaje, dar şi faptul că mulţi români aleg să plece în străinătate, unde sunt atraşi de alte culte sau trăiesc în societăţi laice unde Dumnezeu nu ocupă un loc atât de important”, ne-a explicat psihiatrul Florin Tudose (foto).

Scandalurile cu preoţi şubrezesc credinţa

Deteriorarea relaţiei populaţiei cu Biserica Ortodoxă Română a fost influenţată şi de scandalurile care au zguduit această instituţie în ultimii ani. Le menţionăm pe cele recente:

  • Luna aceasta, părintele Valeriu Roman (49 de ani) de la Biserica Sf. Mina s-a urcat la volan după câteva pahare de băutură şi a intrat direct pe contrasens, unde a izbit două maşini şi a rănit un adult şi doi copii.
  • Cu numai o săptămână în urmă, preotul Gabriel Bucică (32 de ani), care slujea la o biserică din Constanţa, s-a ales cu dosar penal şi cu suspendarea dreptului de a mai ţine slujbe după ce a livrat mai multor tineri din Constanţa colete cu etnobotanice pe care le lua din Portul Constanţa.
Sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/romanii-nu-mai-au-incredere-in-biserica-435329.html

Lasati un raspuns