Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Scade încrederea românilor în biserică

Surprinzător, încrederea românilor în Biserică se află în scădere. Dacă până în acest an sondajele indicau o încredere ridicată a românilor în Biserica Ortodoxă Română (BOR), un studiu efectuat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) arată că BOR scade vertiginos, în luna februarie înregistrând cele mai mici procente din ultimii patru ani. Astfel, conducătorul BOR, Patriarhul Daniel, a fost depăşit la capitolul încredere de Guvern, de premierul Victor Ponta şi chiar de instituţia prezidenţială.

Cel mai recent sondaj dat publicităţii de CCSB arată că 66% dintre români au “foarte multă” şi “destul de multă” încredere în biserică, fiind pentru prima dată când cifrele arată sub 70%. Datele sunt cuprinse în sondajul SocioPol al CCSB care a avut loc în perioada 7-12 februarie 2013.

Conform directorului CCSB, Mirel Paladă, Armata, Guvernul şi chiar Preşedinţia au crescut, numai biserica nu.

“Armata bunăoară prezintă o revenire, după ce acum trei-patru ani era un pic înghesuită de dezvăluiri incomode. Şi Guvernul creşte. Până şi Preşedinţia creşte. Mai toate, părinte, numa’ biserica nu. (…) O ipoteză mult mai plauzibilă este cea privind influenţa subiectelor recente puternic vizibile asupra încrederii în această instituţie. E vorba despre incidentul Sergiu Nicolaescu, moartea şi incinerarea sa şi atitudinea BOR la adresa unei persoane cu simpatie mare la public”, a scris Palada pe blogul personal.

BOR: Sondarea noastră se face în biserici

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a declarat că rezultatele sondajului sunt “discutabile” şi a dat asigurări că luna viitoare se va înregistra din nou un procent de peste 80%. “Sondarea noastră se face în biserici, iar atât timp cât bisericile sunt pline astea sunt rezultatele.”

“Rezultatele sunt relative, aceleaşi tendinţe au fost şi anul trecut. O să vedeţi că luna următoare încrederea va fi iar la peste 80%. Trecem printr-o perioadă în care există o neîncredere generală în instituţii, cred că în toate instituţiile incluse în chestionarul celor care au făcut această cercetare încrederea este în scădere. În general rezultatele celor de la CCSB sunt discutabile. Dar nu luaţi această afirmaţie ca un proces de intenţie (…) Sondarea noastră se face în biserici, iar atât timp cât bisericile sunt pline astea sunt rezultatele. Sunt cifre relative care ţin în primul rând de cei care fac sondarea, pentru că nu întotdeauna datele sunt cu foarte mare acurateţe preluate”, a declarat părintele Constantin Stoica pentru Hotnews.

Încrederea românilor în biserică

Februarie 2009- 84%

Martie 2010 – 83%

Septembrie 2010 – 80%

Decembrie 2010 – 79%

Februarie 2011 – 77%

Mai 2011 – 84%

Februarie 2012 – 79%

Martie 2012 – 79%

Aprilie 2012- 75%

Iunie 2012 – 76%

Iulie 2012 – 76%

August 2012 – 73%

Septembrie 2012 – 74%

Octombrie 2012- 74%

Noiembrie 2012 – 73%

Decembrie 2012 – 77%

Ianuarie 2013 – 66%

Lasati un raspuns