Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Arheologii au DESCOPERIT peste 50 de morminte de incinerație vechi de peste 3000 de ani. Strămoșii bănățenilor erau arși pe rug

Mormintele descoperite în satul Păru alcătuiesc cea mai mare necropolă a unui grup cultural din epoca bronzului, potrivit echipei de arheologi condusă de prof dr Florin Drașovean. Strămoșii bănățenilor erau arși pe rug

Descoperirea a fost făcută pe tronsonul autostrăzii Lugoj – Deva, de echipa de arheologi  condusă de prof.dr. Florin Drașovean. În satul Păru au fost descoperite peste 50 de morminte de incineraţie vechi de peste 3000 de ani, vase de lut şi râşniţe de piatră folosite în ritualul funerar, sute de locuinţe din secolul XIII înainte de Christos. 

Cele cincizeci de morminte alcătuiesc cea mai mare necropolă a unui grup cultural din epoca bronzului, descoperită până astăzi.

Profesorul Draşovean a realizat raportul tehnic necesar emiterii certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru infrastructura de transport de interes naţional, cerut de lege.

Conform documentului oficial, cercetările arheologice preventive efectuate în vara anului trecut pe tronsonul autostrăzii Lugoj-Deva (segmentul Belinţ-Traian Vuia) au condus la descoperirea şi cercetarea a mai mult de şase situri care datează în epoca bronzului, perioada romană şi medievală.

Profesorul Drașovean spune că necropola de la Păru este cea mai importantă necropolă descoperită în cadrul culturii Balta Sărată, cultură dezvoltată în partea de nord- est a Banatului la sfârșitul Epocii Bronzului.

Necropola aruncă o lumină nouă asupra ritului și ritualului de înmormântare practicat de strămoșii bănățenilor, explică arheologul. ”Din punctul de vedere al inventarului au fost descoperite vase ce fuseseră folosite la banchetul funebru și diferite fragmente ale unor altare pe care a fost incinerat defunctul. Ulterior, înmormântarea se făcea în gropi circulare cu diametrul de un metru, grupate în cuiburi, probabil pentru indivizii provenind din aceeași familie”, a declarat profesorul Drașovean pentru Evenimentul zilei.

 

Concret, explică arheologul, înaintașii bănățenilor erau arși pe rug atunci când mureau. În jurul altarului funerar, familia și rudele participau la un banchet funebru, iar la final, când cadavrul era cenușă, toate vasele din care au mâncat și băut în timpul ceremonialului, erau sparte și, împreună cu cenușa și resturile de oseminte ale defunctului, erau depuse într-o groapă circulară.

Ulterior, aceasta era acoperită (căpăcuită) cu o piatră de râșniță. ”Nu este deloc întâmplătoare alegerea pietrei de râșniță, aceasta simbolizează regenerarea. Oamenii vremii credeau că atunci când spargi bobul, în măciniș, din el iese forța germinativă. În filosofia lor cel mai probabil râșnița însemna reînviere”, a mai declarat profesorul Drașovean. Potrivit arheologului, mormintele erau dispuse în ”cuiburi”, adică grupuri de gropi funerare, care se crede că adăpostesc resturile membrilor unor familii sau clanuri.Arheologii au solicitat teste ADN pentru a stabili veridicitatea acestei teorii.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/autostrada-deva-lugoj-arheologii-au-descoperit-peste-50-de-morminte-de-icineratie-vechi-d-1024676.html

Lasati un raspuns