Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Preoţii ar putea să încheie şi căsătorii civile

Căsătoria religioasă ar putea să fie echivalată cu căsătoria civilă în România, printr-un viitor proiect al deputatului UDMR Szabo Odon, care a declarat joi că are în intenţie să propună o iniţiativă legislativă în martie, dar după o consultare publică şi nu ca iniţiator unic, ci alături de alţi parlamentari sau grupuri politice.

Deputatul Szabo Odon, membru în Comisia de învăţământ, a precizat joi, într-o conferinţă de presă, că, pe scurt, prin noua prevedere, căsătoria civilă ar putea fi încheiată şi de un preot, căruia i se prezintă documentele de la starea civilă, scrie agerpres.ro.

Iniţiativa sa a apărut ca urmare a discuţiilor cu mai mulţi tineri care ar prefera “să spună celebrul DA” o singură dată şi să nu mai participe la mai multe ceremoniale. În plus, gradul de acceptare a căsătoriei religioase este mult mai mare în România decât în alte ţări fiind printre primele din Europa, unde religia se află printre primele locuri în încrederea populaţiei.

Procedural, după momentul depunerii actelor la serviciul de stare civilă, în intervalul de zece zile necesar pentru verificări, cuplurile vor avea posibilitatea să opteze, într-un formular, dacă doresc căsătorie civilă sau religioasă. Cu actele respective, preotul va realiza căsătoria.

“Eu cred că ar simplifica, practic, lucrurile, întrunind într-un singur act ceremonial căsătoria. Desigur, rămâne posibilitatea celor care sunt atei să se căsătorească doar la ofiţerul stării civile. Cei care doresc să se cunune şi religios, după starea civilă, o pot face, desigur, va fi după rit, dar nu va fi considerată căsătorie civilă, devreme ce s-a realizat prima opţiune, căsătoria civilă”, a spus deputatul.

Szabo Odon a precizat că a avut consultări, la nivel înalt, cu Bisericile tradiţionale (romano-catolică şi reformată), inclusiv cu Biserica Ortodoxă, ai căror reprezentanţi au spus că nu se împotrivesc unei asemenea iniţiative legislative.

Sursa: http://www.rtv.net/preotii-ar-putea-sa-incheie-si-casatorii-civile_67506.html

Lasati un raspuns