Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Disputa pe ora de religie in scoli. Patriarhia: Ora de religie, obligatorie in 25 de state din 46

Ora de religie este obligatorie in 25 de state din 46 de tari ale Europei, in Franta, Albania si Macedonia materia nu este predata in scolile publice, iar in restul este facultativa sau optionala, arata Patriarhia Romana.

Intr-o decizie CEDO din 29 iunie 2007, in cazul “Folgero contra Norvegiei”, se precizeaza ca statele au dreptul de a difuza prin invatamant sau educatie informatii sau cunostinte avand, direct sau indirect, caracter religios sau filosofic. Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu autorizeaza parintii sa se opuna la integrarea unui astfel de invatamant sau educatii in programa scolara, se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Patriarhiei Romane.

De asemenea, CEDO nu a considerat o problema caracterul obligatoriu al orei de religie, constatand faptul ca, “in Europa, invatamantul religios este profund legat de invatamantul secular”, a precizat sursa citata.

Din 46 de tari ale Europei, doar in trei state religia nu este predata in scolile publice, respectiv Franta, Albania si Macedonia, in timp ce ora de religie este obligatorie in 25 de state, in restul fiind facultativa sau optionala, conform celor retinute de CEDO in 9 octombrie 2007, cu ocazia judecarii cauzei “Hasan si Eylem Zengin contra Turciei”, citata de Patriarhie.

“Doar doua conditii se cer respectate de statele care prevad caracterul obligatoriu al orei de religie: sa poata obtine o scutire de participare, in situatia in care respectivul invatamant are un caracter confesional accentuat (cauza «Folgero contra Norvegiei»), iar scutirea de a participa sa nu implice obligatia de a motiva in vreun fel solicitarea respectiva (cauza «Hasan si Eylem Zengin contra Turciei»)”, potrivit sursei citate.

Patriarhia Romana a precizat ca cele doua conditii “sunt pe deplin respectate in Romania”, fiind prevazute in Constitutie si in Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, care prevede, la articolul 18, ca “religia are caracter obligatoriu in oferta curriculara a scolii, dar optiunea pentru frecventarea acestei discipline apartine elevului major, respectiv parintilor sau tutorilor legali instituiti pentru elevii minori”.

Totodata, Patriarhia arata ca Romania, prin traditia si istoria ei europeana, se numara printre statele care asigura libertatea invatamantului religios, datorita contributiei educatiei religioase la formarea si educarea tinerei generatii in spiritul valorilor autentice.

“In acest sens, cercetarea nationala realizata in cadrul Institutului de Stiinte ale Educatiei arata ca pentru 85 la suta dintre tinerii din Romania credinta religioasa constituie o valoare fundamentala, cu o importanta decisiva in viata proprie. Atat legislatia romana, cat si practica europeana sunt in favoarea mentinerii orei de religie in scolile publice”, se mai arata in comunicatul citat.

Patriarhia Romana a facut aceste precizari dupa ce presa a relatat ca presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, a spus ca” inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie incalca dreptul la libertatea constiintei”.

“Inscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie – adica de catre stat – incalca dreptul la libertatea constiintei, dreptul parintilor sau al tutorelui legal de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educatia copilului. Nicio persoana din Romania nu este obligata sa raspunda la o intrebare cu privire la apartenenta sa la un cult. Legea protectiei datelor personale interzice acest lucru. Deci, la inscrierea copilului in anul scolar, parintele nu are obligatia sa raspunda la intrebarea functionarului scolar privitor la apartenenta religioasa”, a spus Asztalos.

Presedintele CNCD a mai spus ca, daca s-ar recunoaste faptul ca religia poate fi doar facultativa, atunci profesorii de religie nu ar putea fi angajati permanent in scoli, ci doar prin contracte temporare, pe an scolar.

In replica, Patriarhia Romana a spus ca a luat act cu uimire de afirmatiile publice ale presedintelui CNCD, apreciind ca acesta “dezinformeaza prin omisiune” in ceea ce priveste inscrierea elevilor la ora de religie.

“Este surprinzator faptul ca domnia sa, in calitate de presedinte al unei institutii publice din Romania, nu cunoaste prevederile constitutionale si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului referitoare la ora de religie in scolile publice. Astfel, potrivit articolului 29 din Constitutia Romaniei, libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale. De asemenea, statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege”, arata Patriarhia in comunicatul citat.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/disputa-pe-ora-religie-scoli-patriarhia-ora-religie-134900471.html

Lasati un raspuns