Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Retragerea spirituala a preotilor ortodocsi romani din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca

In perioada 11-14 Februarie, 2013, in Scottsdale, Arizona, a avut loc conferinta preotilor ortodocsi romani din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane de la Vatra Romaneasca. Aceasta conferinta a fost in acelasi timp si o retragere spirituala, de aceea a primit si titlul sugestiv si inedit de “confretreat” scrie biserica.org preluat de Romanian Global News.

Au fost cateva zile pline de bucurie duhovniceasca pentru toti cei prezenti. Am avut bucuria sa ne revedem preotii unii cu altii, mai ales ca aici in Statele Unite si Canada, distantele enorme fac practic imposibila intalnirea noastra cat mai deasa. Am avut de asemenea fericirea si binecuvantarea sa avem alaturi de noi si pe Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nathaniel pe intreaga perioada a confretreat-ului. Tot din binecuvantarea Inalt Prea Sfintiei Sale, a fost alaturi de noi si Prea Sfintitul Episcop Irineu.Pe langa aceasta bucurie duhovniceasca a revederii, am avut parte si de un program de rugaciune regulat, precum si de discutii duhovnicesti folositoare. Tema conf-retreat-ului de anul acesta a fost “Prevenirea si ajutorarea credinciosului – cleric si mirean deopotriva – in cazurile de agresivitate si abuz de orice natura – fizic, mental, sexual, etc…”. Discutiile au fost foarte roditoare, mai cu seama pentru ca ele au clarificat anumite intrebari si nedumeriri, specifice emigrantului ortodox roman in Statele Unite: Cum sa aplicam in mod cat mai efectiv, principiile ortodoxiei in noul context socio-cultural american? Care sunt implicatiile legale si civile in Statele Unite, in ceea ce priveste cazurile de abuz si agresivitate cu o implicatie spirituala inevitabila. O a doua tema discutata in cadrul acestui confretreat, a fost intrepatrunderea dar si linia de demarcatie dintre psihoterapie si consiliere mentala pe de o parte, si vindecarea credinciosului prin taina spovedaniei, a impratasaniei si a tuturor celorlalte “instrumente” duhovnicesti de care dispune credinciosul prin intermediul bisericii. In cadrul acestei teme, s-a facut si o succinta prezentare medicala a modului declansarii patimilor si diferitelor adictii, la nivelul creierului uman. Am realizat cu totii cum, intreaga spiritualitate ortodoxa filocalica este reafiramata si de aceste studii si descopieriri stiintifice si medicale. Am concluzionat cu totii ca ortodoxia, prin spiritualitatea ei, are de oferit lumii contemporane un tezaur duhovnicesc deosebit de profund si actual. Trebuie doar sa formam acea punte de legatura intre duhul ortodoxiei si omul de azi, punte ce consta in folosirea tuturor mijloacelor puse la dispozitie de lumea contemporana, fara diluarea duhului orthodox crestin autentic.

Un articol de preot Cosmin Antonescu

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=8448:retragerea-spirituala-a-preotilor-ortodocsi-romani-din-cadrul-episcopiei-ortodoxe-romane-de-la-vatra-romaneasca-&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns