Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cine sunt favoriţii la Scaunul Pontifical rămas vacant după demisia lui Benedict al XVI-lea

Identitatea celui care va fi ales în locul lui Benedict al XVI-lea de către cardinalii reuniţi în conclav rămâne în continuare învăluită în mister, însă sunt câteva nume de “papabili” care circulă deja în culisele Vaticanului, subliniază agenţia France Presse, care face o scurtă prezentare a nouă dintre potenţialii succesori ai papei.  Angelo Scola (72 de ani, italian): Numit în postul cheie de arhiepiscop de Milano de către Benedict al XVI-lea după ce a fost patriarh al Veneţiei, el este citat de mai mulţi ani ca unul din candidaţii cel mai bine plasaţi. Apropiat al papei, a creat o revistă, “Oasis”, pentru dezvoltarea dialogului cu islamul. Conservator, fost militant al mişcării “Comuniune şi libertate”, îi lipseşte carisma şi este destul de izolat în mijlocul a 28 de cardinali electori italieni, scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.


Gianfranco Ravasi
(71 de ani, italian): Înflăcărat “ministru” al culturii în timpul lui Benedict al XVI-lea, el a lansat cu sprijinul papei “Curtea neamurilor”, pentru dialogul cu necredincioşii. Unul dintre primii cardinali cu cont de Twitter, el a încercat mereu să arate că mesajul creştin este unul modern. Deschis şi mediatic, el are o imagine de mare intelectual. A fost desemnat predicator în timpul Postulului Paştelui catolic în acest an, iar papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat dorinţa ca el să fie “recompensat” pentru calitatea predicilor.

Peter Erdo
(60 de ani, ungur): Arhiepiscop de Budapesta, Peter Erdo, preşedinte al Congresului conferinţelor episcopale din Europa (CCEE) din 2006, deja “papabil” în 2005, a fost făcut cardinal la 51 de ani în 2003 de Ioan Paul al II-lea. Apreciat în Europa, el a fost unul din primii care deschis calea creării unei universităţi sub comunism.

Christoph Schonborn (68 de ani, austriac): Arhiepiscop de Viena, într-o ţară unde contestaţia eclezială este virulentă. El este deopotrivă un apropiat şi un discipol al lui Joseph Ratzinger, conservator în anumite privinţe, însă reformist în altele: el a adoptat poziţii ferme împotriva scandalurilor de pedofilie şi a ascunderii acestora de către ierarhia Bisericii. El s-a arătat deschis în privinţa recăsătoririi celor divorţaţi şi a homosexualilor.

Marc Ouellet (68 de ani, canadian): Acest quebechez este unul din cei mai “ratzinger”-ieni membri ai Curiei, unde este prefectul Congregaţiei pentru episcopi din 2010. Poliglot, este extrem de apreciat în America Latină, unde a lucrat mult timp. Cu o mare cultură, el este considerat a fi timid, fin şi fragil, iar poziţiile sale conservatoare privind moravurile l-au făcut uşor impopular în Quebec.

Sean O’Malley (68 de ani, american): Cardinalul de Boston are, în ceea ce îl priveşte, un profil original în episcopatul american. Capucin, cunoscut pentru simplitatea sa, el a luptat împotriva pedofiliei în dioceza de Boston şi a pus în ordine finanţele aproape ruinate din cauza despăgubirii victimelor. Însă alegerea unui papă din SUA, prima putere mondială, ar putea reprezenta o problemă.

Peter Turkson (64 de ani, ghanez): Cardinalul Kodwo Appiah Turkson, la conducerea Consiliului pontifical “Justiţie şi pace”, este angajat în luptele pentru o mai bună justiţie şi distribuire a resurselor mondiale. Dinamic, deschis, el a difuzat totuşi, în timpul unui sinod recent, o înregistrare video extrem de controversată privind pericolele demografice pe care le ridică islamul în Europa. Presa americană l-a criticat pentru declaraţii potrivit cărora tradiţiile africane protejează pedofilia şi homosexualitatea.

Odilo Scherer (63 de ani, brazilian): Arhiepiscop din 2002 la conducerea celei mai mari dioceze din America Latină, Sao Paolo, el este principalul candidat al unui continent extrem de catolic care încearcă să promoveze “papabili”. Având experienţa Curiei, este cunoscut pentru buna gestionare a acestei dioceze, pentru cultura sa şi pentru o anumită deschidere pragmatică ce îl face un moderat.

Luis Antonio Tagle (filipinez, 55 de ani). Tânărul arhiepiscop de Manilla, cardinal de anul trecut, este preferatul mass-mediei, care salută marea carismă şi deschiderea acestuia. Plângând când papa i-a oferit bereta de cardinal, el se vrea purtătorul de cuvânt al unei biserici minoritare, mai sobru, apropiat de oameni, angajat social, chiar dacă pare în linia Vaticanului în ceea ce priveşte moravurile.

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/cine-sunt-favoritii-la-scaunul-pontifical-ramas-vacant-dupa-demisia-lui-benedict-al-xvi-le-102609.html

Lasati un raspuns