Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Fizicienii ÎN DERIVĂ. Particula lui DUMNEZEU nu e… particula lui DUMNEZEU? /VIDEO

„Dacă arată ca un boson Higgs, se comportă ca un boson Higgs şi se descompune ca un boson Higgs, atunci probabil că este bosonul Higgs!”. Aceasta este concluzia la care au ajuns fizicienii de la acceleratorul de particule LHC aflaţi în căutarea ipoteticei “particule a lui Dumnezeu” care ar fi conferit masă tuturor celorlalte particule, conform unui material publicat de LiveScience.com.

Noua particulă despre care se crede că ar putea fi mult căutatul boson a fost descoperită în cursul verii trecute. „Deocamdată nu există suficiente dovezi care să certifice faptul că această particulă descoperită vara trecută, în două experimente independente unul de celălalt, denumite ATLAS şi CMS, este bosonul lui Higgs, dar dovezile adunate până în prezent o prezintă drept principală candidată”, comentează fizicienii.

Este instabil“Datele obţinute din experimentele CMS şi ATLAS, indiferent de unghiul lor de abordare, certifică faptul că noul boson este perfect compatibil cu bosonul lui Higgs”, a comentat fizicianul Pauline Gagnon din cadrul LHC.

Presa intrenaţională comentează că fizicienii sunt în derivă! Problema cu care se confruntă acum fizicienii de la CERN nu este doar dacă respectivul boson este particula lui Dumnezeu, ci şi dacă acesta este acelaşi boson Higgs prefigurat teoretic de Modelul Standard al fizicii – “Biblia” fizicii particulelor, sau dacă nu cumva existenţa unui altfel de boson Higgs va face necesară renunţarea la această teorie.

Una dintre modalităţile prin care oamenii de ştiinţă încearcă să probeze dacă particula descoperită respectă Modelul Standard al fizicii particulelor este studierea modalităţilor în care aceasta se descompune. Noul tip de particulă este instabil, descompunându-se după o fracţiune infimă de secundă în alte particule…

 

Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/fizicienii-in-deriva-particula-lui-dumnezeu-nu-eparticula-lui-dumnezeu-video-1027496.html

Lasati un raspuns