Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Premieră medicală: Craniu artificial SF, implantat unui pacient

Implanturile 3D sunt tot mai populare în întreaga lume. Implanturile dentare, genele 3D sau mandibulele din titan realizate cu ajutorul imprimantelor 3D demonstrează evoluția uimitoare a tehnologiei.

În Statele Unite, ultima inovație o reprezintă o operație în premieră, în cadrul căreia 75% din craniul unul pacient a fost înlocuit cu o replică realizată cu o imprimantă 3D. Pe baza modelului computerizat, o imprimantă 3-D a printat piesa respectivă, strat cu strat, dintr-un material numit poli-eter-ceton-cetonă (PEKK). 

Se pot realiza detalii foarte fine ale suprafeţei sau ale marginilor, care ajută la creşterea ţesuturilor şi fixarea corectă a implantului, potrivit Discovery News.

Compania  americană Oxford Performance Materials a fost avizată de către  Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA să realizeze aceste implanturi destinate  operațiilor craniului. Tehnica pare una desprinsă din filmele SF, dar compania are deja planuri mai mari.

Creatorii de implant speră că vor putea folosi tehnologia 3D pentru a înlocui oasele lipsă sau deteriorate și din alte părți ale corpului.

Operația de pe 4 martie s-a bucurat de un real succes, iar victime ale accidentelor de mașină, bolnavii de cancer sau soldații răniți ar putea benefcia pe viitor de această tehnologie inovatoare.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/premier%C4%83-medical%C4%83-craniu-artificial-sf-implantat-unui-pacient-130000791.html

Lasati un raspuns