Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

CINE ESTE CARDINALUL Jorge Mario Bergoglio, ALES PAPĂ?

Cardinalul Mario Jorge Bergoglio este noul Papă al Bisericii Catolice, ales după cinci tururi de vot. El şi-a ales numele de Francisc I.

Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani şi este de origine argentiniană. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001. El este iezuit şi ca un omagiu adus întemeietorului Companiei lui Isus (Ordinul Iezuit), sfântul Francisc din Assisi, noul papă a decis ca numele lui să fie Francisc I.

Este vorba de primul papă care provine din afara Europei şi de primul iezuit care devine Suveran Pontif.

În prima declaraţie pe care acesta a făcut-o de la balconul bazilicii Sfântul Petru, Francisc I i-a mulţumit predecesorului său, Benedict al XVI-lea.

“Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii”, a declarat noul Suveran Pontif, după care a rostit rugăciunea “Tatăl nostru” şi a binecuvântat mulţimea adunată în Piaţa San Pietro.

Francisc I a lansat un apel la “fraternitate” şi “prietenie” în cadrul Bisericii.

Francisc I este cel de-al 266-lea Suvern Pontif şi alegerea lui pune capăt celor patru săptămâni agitate, care au început odată cu anunţul-surpriză, din 11 februarie, privind retragerea Papei Benedict al XVI-lea la vârsta de 85 de ani.

Începând de marţi, cardinalii au fost izolaţi de restul lumii, rămânând fără telefoane mobile şi având interdicţia absolută să comunice cu cineva de afară. Ei au fost găzduiţi la reşedinţa Sfânta Marta, un fost ospiciu situat în spatele Bazilicii Sfântul Petru şi l-au ales pe noul Pontif după cinci runde de vot.

Mii de persoane se îndreaptă către Piaţa Sf. Petru, cu steaguri. Lumea se îmbrăţişează pe străzi şi strigă “Trăiască noul Papă!”

Potrivit presei italiene, Papa emerit, Joseph Ratzinger, retras la reşedinţa de vară de la Castel Gandolfo, la sud de Roma, a urmărit la postul de televiziune al Vaticanului transmisia ceremoniilor de la care a lipsit.

Noul Papă şi-a ales SINGUR numele

Noul Papă a avut posibilitatea să-şi aleagă singur numele pe care îl va purta în perioada pontificatului său, numele unui predecesor sau unui sfânt fiind opţiunile care i s-au oferit celui de-al 266-lea Suveran Pontif din istorie.

Regula stabileşte ca succesorul Apostolului Petru pe tronul Bisericii să îşi aleagă numele imediat ce a fost ales de către cardinalii reuniţi în Conclav. Apoi numele noului Suveran Pontif va fi proclamat în faţa mulţimii, la Roma, de la balconul Bazilicii Sfântul Petru, de către cardinalul protodiacon după pronunţarea celebrei formule latine “Habemus Papam”.

Iniţial, papii păstrau de obicei numele lor de botez şi aceasta a durat până la sfârşitul primului mileniu. Cutuma s-a schimbat în 996, atunci când Grigore al V-lea şi-a abandonat numele de botez, Bruno. O sută treizeci şi unu din cei 133 de succesori au procedat la fel, inclusiv Ioan Paul al II-lea.

Cel mai des folosit nume a fost Ioan, de 21 de ori, urmat de Grigore (16), apoi Benedict (15), Clement (14), Inocenţiu (13), Leon (13), Pius (11), Ştefan (9), Bonifaciu (8), Urban (8), Alexandru (7), Paul (6).

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/cine-este-cardinalul-jorge-mario-bergoglio-noul-papa-439025.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns