Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Secretele Conclavului. Ce se va intampla, de fapt, in spatele usilor inchise de la Vatican

cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer, pregatiri ConclavAdunarea Cardinalilor, unde va fi votat noul Suveran Pontif, are loc conform unor reguli clar stabilite.

Nimeni nu are voie sa le incalce si nici sa dezvaluie secretul votului, riscand altfel excomunicarea.

Conclavul din acest an va fi prezidat de cardinalul episcop Giovanni Battista Re, care este cel mai varstnic dintre cardinalii care au sub 80 de ani, potrivit regulilor.

Conform unui decret dat in 1996 de Papa Ioan Paul al II-lea, Conclavul va incepe dupa 15-20 de zile dupa ce scaunul papal devine liber.

Astfel, in acest an, sedinta ar fi trebuit programata in intervalul 15-20 martie, dar a fost stabilit sa inceapa pe 12 martie, din cauza apropierii sarbatorilor Pascale catolice.

Schimbarea a fost aprobata de Papa Benedict al XVI-lea pe 25 februarie 2013, inainte ca demisia lui sa intre in vigoare.

Potrivit regulilor, electorii ar fi trebuit sa fie 207 cardinali. Dintre acestia insa, cei care au 80 de ani sau mai mult nu mai au drept de vot, ramanand astfel 117 electori.

Doi cardinali nu vor participa insa la Conclav: Julius Darmaatmadja, din Indonezia, nu va veni din cauza starii sale de sanatate, iar cardinalul britanic Keith O’Brian a anuntat ca nu va participa, dupa scandalul sexual in care a fost implicat.

Dupa anuntarea demisiei Papei Benedict al XVI-lea, cardinalii au inceput sa vina la Roma, pentru Conclav. Invitatiile formale au fost trimise pe 1 martie.

Dintre cardinali, 60 sunt europeni (28 italieni), in timp ce doar 19 sunt latino-americani, 14 nord-americani, 11 africani, 10 asiatici si un australian.

Capela Sixtina, unde va avea loc Conclavul, a fost inchisa publicului inca din 5 martie, pentru pregatirile necesare.

Cum se desfasoara un Conclav si cine risca excomunicarea

Inainte de inceperea Conclavului, cardinalii electori vor participa la doua predici speciale, una dimineata si alta imediat dupa ce intra in Capela Sixtina.

Dupa slujba Pro eligendo Summo Pontifice (pentru alegerea Suveranului Pontif), care va avea loc dimineata in Biserica Sfantul Petru, cardinalii se vor aduna in Capela Paulina din Palatul Vaticanului, de unde vor porni spre Capela Sixtina, cantand Veni Creator Spiritus.

Cardinalul canadian Marc Ouellet, pregatiti Conclav

Aici ei vor depune un juramant: sa pastreze secretul Conclavului si sa nu se lase influentati de interesele autoritatilor laice in votul lor.

Dupa depunerea juramantului, usile capelei se inchid, dupa ce Maestrul de ceremonii Liturgice va striga “Extra omnes!” (“Afara toti ceilalti!” – care nu sunt cardinali electori, n.r.).

In spatele usilor zavorate, va avea loc un discurs privind calitatile necesare noului Papa si procedura de vot. Apoi se spune o rugaciune si incepe sesiunea de alegeri.

Daca un cardinal intarzie la Conclav, este primit si dupa inchiderea usilor. De asemenea, daca unul dintre ei se simte rau in timpul sedintei, are voie sa plece si sa revina, dar nu poate pleca din alt motiv.

cuptorul care scoate fum, Vatican, pregatiri Conclav

La Conclav vor avea acces un numar limitat de medici, asistente si personal care se va ocupa de curatenie si de servirea meselor. De asemenea, va avea acces si Maestrul de Cerenomii si Secretarul Colegiului Cardinalilor.

Toti dintre cei care participa sau au acces la Conclav sunt obligati sa pastreze secretul. Nu au voie sa comunice cu exteriorul, nu au acces la radio, televizor sau telefon. In caz contrar, ei vor fi excomunicati.

Inainte de Conclav, Capela Sixtina a fost atent curatata si cercetata pentru a detecta eventuale microfoane sau camera ascunse. Semnalele telefoanelor mobile si accesul Wi-Fi vor fi de asemenea blocate in timpul sedintei.

Prima sesiune de vot va avea loc marti 12 martie, dupa-amiaza, in jurul orei 17.45 (ora Romaniei).

Daca nu se va ajunge la o intelegere privind noul Papa, votul va fi reluat in cate doua sesiuni a cate doua voturi, in fiecare dimineata la ora 10:30 (ora Romaniei) si dupa-amiza ala ora 17.50 (ora Romaniei). Ca sa fie ales, noul Papa trebuie sa primeasca votul a doua treimi din electori.

Biletele de vot ale sesiunilor de dimineata, respectiv dupa-amiaza, sunt apoi arse impreuna, de aceea va iesi fum pe cos din Capela Sixtina, de doua ori pe zi, in jurul orelor 20:00 (ora Romaniei) si in jurul orei 13.00 (ora Romaniei).

Daca Papa este ales in timpul primei sesiuni de vot, anuntul prin fum va fi facut mai devreme. In clipa in care noul Suveran Pontif este votat, fumul care va iesi pe cos va fi alb.

Daca Papa nu este ales dupa 3 zile de Conclav, cardinalii isi vor lua o zi libera, pentru rugaciune si odihna.

Dupa alegerea noului Papa, acesta va fi intrebat oficial daca accepta noua functie. Desi are posibilitatea sa refuze in ultima clipa, de obicei, daca un candidat nu-si doreste functia de Papa, va anunta acest lucru inainte de a fi ales prin vot. Apoi noul Suveran Pontif va stabili care va fi noul sau nume.

Cardinalii se vor intoarce in Conclav, pentru a redacta documentul privind nou Papa, iar noul Suveran Pontif va merge in “Sala Lacrimilor”, o camera micuta, aflata langa Capela Sixtina. Aici va imbraca roba papala.

Ulterior, cardinalul-diacon va iesi in balconul Bisericii Sfantul Petru si va anunta mutlimea de oameni adunati in Piata:

“Habemus Papam!” (Avem un Papa!), folosind expresia in limba latina: consacrata:

Annuntio vobis gaudium magnum:
Habemus Papam!
Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum,
Dominum…..,
Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem…..,
qui sibi nomen imposuit……

(Va anunt cu mare bucurie:
Avem un Papa!
Eminenta Sa lordul…(prenumele)
Cardinal al Sfintei Biserici Romane… (numele de familie)
Care isi ia numele …..(noul nume official )

Apoi, noul Papa apare in public si va da binecuvantarea sa multimii: Ubi et Orbi (Orasului si intregii lumi).

Noul Suveran Pontif va primi tiara caracteristica la ceremonia de incoronoare.

Paris Match estimeaza ca, in acest an, acest alegerea noului Papa va fi urmarita in direct de peste 1 miliard de oameni.

Potrivit unui recensamant publicat in Anuarul Pontifical in 2012, in lume sunt aproximativ 1,196 miliarde de credinciosi catolici, inregistrati la sfarsitul anului 2010.

 

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/international/secretele-conclavului-ce-se-va-intampla-de-fapt-in-spatele-usilor-inchise-de-la-vatican.html

Lasati un raspuns