Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

10 lucruri NEŞTIUTE despre Papa Francisc

Miercuri seara, Conclavul a ales un nou Papă, în persoana cardinalului argentinian Jorge Mario Bergoglio, care se va numi Francisc. Acesta are 76 de ani şi este cel de-al 266-lea Papă, fiind primul din afara Europei în ultima mie de ani.

Presa din lumea întreagă scrie în aceste zile despre Papa Francisc şi la iveală au ieşit lucruri inedite despre cel care va fi părintele bisericii catolice pentru următoarea perioadă.

1. Jorge Mario Bergoglio s-a născut la Buenos Aires pe 17 Decembrie 1936 şi este fiul unor imigranţi italieni. Acesta a studiat chimia înainte de a fi preot.

2. Acesta a uimit pe toată lumea după ce a refuzat să trăiască în lux ca şi arhiepiscop. Deşi i-a fost pusă la dispoziţie o casă luxoasă, preotul a preferat să locuiască într-un apartament simplu şi să meargă cu autobuzul.

3. Papa Francisc I trăieşte de mai bine de 30 de ani fără un plămân, care i-a fost extirpat pe când era un adolescent din cauza unei infecţii.

4. În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Episcop-vicar în Buenos Aires apoi, cinci ani mai târziu a fost numit Arhiepiscop.

5. Papa Francis I a fost cel de-al doilea clasat după numărul de voturi obţinute la Conclavul din 2005. Până la urmă, câştigător a ieşit Joseph Ratzinger, Papa Benedict al XVI-lea, care a demisionat luna trecută.

6. Papa Francis I  este fan declarat al echipei de fotbal din capitala Argentinei, San Lorenzo. Echipa preferată a papei se află pe locul 11 în prima ligă argentiniană.

7. Pe lângă limba sa nativă, spaniolă, noul Papă de la Vatican vorbeşte fluent limba italiană şi cea germană.

8. Acesta s-a opus de-a lungul timpului legalizării căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex, a avortului şi a eutanasiei asistate.

9. În 2012, Bergoglio a vizitat un azil unde a sărutat și a spălat picioarele a 12 oameni bolnavi de SIDA.

10. Noul Papă este primul Papă din America Latină şi totodată primul Papă non-european din mai bine de 1.000 de ani.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/8-lucruri-inedite-papa-francisc-i-439086.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns