Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

JORGE MARIO BERGOGLIO ESTE NOUL PAPĂ. Cum a devenit FRANCISC noul suveran pontif

JORGE MARIO BERGOGLIO a fost ales cel de-al 266-lea papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif, un cardinal argentinian, se va numi PAPA FRANCISC şi este primul lider al Bisericii Catolice care vine din exteriorul continentului european în mai bine de un mileniu şi este primul pontif sud-american din istorie.

În vârstă de 76 de ani, JORGE MARIO BERGOGLIO, PAPA FRANCISC, provine dintr-o familie de italieni din Argentina. O altă premieră pe care o stabileşte PAPA FRANCISC este aceea că este primul suveran pontif iezuit, un ordin religios ale cărui baze au fost puse în secolul al XV-lea de către Ignaţiu de Loyola.

GÂNDUL A TRANSMIS LIVE TEXT. MAI JOS, EVENIMENTELE ÎN ORDINE INVERS CRONOLOGICĂ

UPDATE 00.30 NOUL PAPĂ, FRANCISC, şi-a luat numele după Sfântul Francisc de Assisi, a precizat Vaticanul.

UPDATE 00.10 Radio Vatican arată că NOUL PAPĂ, Jorge Mario Bergoglio, şi-a luat numele de PAPA FRANCISC, şi nu PAPA FRANCISC I, cum se credea iniţial.

UPDATE 22.10 CNN citează surse de la Vatican, potrivit cărora NOUL PAPĂ, JORGE MARIO BERGOGLIO a fost al doilea clasat şi în 2005, când papă a fost ales cardinalul Ratzinger, actualul papă emerit Benedict al XVI-lea.

UPDATE 21.53 Vaticanul a oficializat anunţul pe contul de Twitter al instituţiei papale:

UPDATE 00.20Radio Vatican arată că numele pontifical al lui Jorge Mario Bergoglio este PAPA FRANCISC, şi nu PAPA FRANCISC I, cum s-a crezut iniţial.

UPDATE 21.50 PAPA FRANCISC, cardinalul argentinian JORGE MARIO BERGOGLIO, este foarte apreciat mai ales pentru modestia de care a dat dovadă. Un exemplu în acest sens este decizia lui de a renunţa, încă de când a devenit Arhiepiscop de Buenos Aires, în 1998, sau cardinal, în 2001, la toate beneficiile lumeşti asociate acestor funcţii. A refuzat să stea în vile, să aibă bucătar, şofer sau limuzină.

UPDATE 21.40 Numele papal pe care l-a luat NOUL PAPĂ, JORGE MARIO BERGOGLIO, FRANCISC, este, de asemenea, o premieră pentru Biserica Catolică, intens comentată în aceste momente de presa internaţională, dat fiind că Francisc de Assisi este unul dintre cei mai apreciaţi sfinţi ai catolicilor.

FOTO: capturi Reuters Live Stream

UPDATE 21.28 Noul suveran pontif, PAPA FRANCISC, Jorge Mario Bergoglio, îi binecuvintează pe oameni, dar îi roagă mai întâi să se roage pentru el. Acesta nu este doar primul papă sud-american, ci este şi primul suveran pontif din afara Europei, în mai bine de un mileniu.

UPDATE 21.25 „Înainte de toate, aş vrea să ne rugăm cu toţii pentru papa emerit Benedict al XVI-lea”, spune noul papă, Jorge Mario Bergoglio, după care rosteşte rugăciunile „Tatăl nostru” şi „Ave Maria”.

UPDATE 21.24 “Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii”, a declarat noul Suveran Pontif Francisc, care a lansat un apel la “fraternitate”, “prietenie”, “dragoste” şi “evaghelizare” în cadrul Bisericii, potrivit Mediafax.

UPDATE 21.15 Argentinianul Jorge Mario Bergoglio este noul papă. Cardinalul Jean-Louis Tauran a părăsit balconul. Este aşteptat noul papă, care, potrivit presei italiene, şi-ar fi luat numele de Francisc.

UPDATE 21.10 S-a deschis uşa balconului. Cardinalul Tauran a făcut anunţul oficial: Habemus Papam.

UPDATE 20.53 Wall Street Journal face o trecere în revistă a celor mai comune nume adoptate de papi, de-a lungul timpului. Acestea sunt: Ioan (de 21 de ori), Grigore (de 16 ori), Benedict (de 15 ori) şi Clement (de 14 ori).

SURSA: Reuters

UPDATE 20:40  În doar câteva minute, Piaţa Sf. Petru din Vatican s-a umplut. Zeci de mii de oameni aplaudă şi cântă. În acest timp, noul suveran pontif se îmbracă în hainele papale, pregătite pe trei mărimi de Casa Gammarelli. Cardinalul Tauran va fi cel care va prezenta, în latină, noul papă, cu numele vechi şi numele de pontif.

SURSA: BBC News

SURSA: BBC News

UPDATE 20:35 Gărzile elveţiene se pregătesc de ceremonialul prezentării noului papă.

SURSA: BBC News

UPDATE 20:25 În ciuda ploii, mii de oameni erau deja strânşi în piaţa Sf. Petru înainte ca fumul alb să iasă de pe coşul Capelei Sixtine. Mulţimea a crescut considerabil de la primele bătăi ale clopotului şi continuă să crească, oamenii îndreptându-se spre piaţă, pentru a vedea cine este noul părinte al Bisericii Catolice.

SURSA: BBC News

UPDATE 20:15 În scurt timp, noul papă va fi prezentat, în veşmintele pontificale, la balconul Capelei Sixtine, împreună cu anunţul “Habemus papam” (Avem papă).

SURSA: BBC News

Fum alb a ieşit, miercuri seară, pe coşul Capelei Sixtine, indicând alegerea noului Papă. Fumul alb a ieşit la ora 19.06 (20.06, ora României), după al cincilea vot care a avut loc în cadrul Conclavului. După cum e tradiţia şi pentru a nu exista dubii privind culoarea fumului, bat clopotele Bazilicii Sfântul Petru, confirmând astfel alegerea celui de-al 266-lea papă.

Decizia cardinalilor electori, care a fost susţinută de cel puţin 77 de persoane din cele 115, vine la nici două zile de la începerea Conclavului, ceea ce indică o alegere puţin controversată.

Este pentru prima oară, însă, în aproximativ 100 de ani, când un suveran pontif este ales la al cincilea scrutin, potrivit CNN. De asemenea, scrutinul din această seară stabileşte o nouă premieră: există, în acest moment, doi papi în viaţă. Bendict al XVI-lea, care a demisionat în 11 februarie, a primit titlul de papă emerit.

 

Sursa: http://www.gandul.info/news/jorge-mario-bergoglio-este-noul-papa-cum-a-devenit-francisc-noul-suveran-pontif-10665786?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BCitesteSi+200&utm_campaign=CitesteSi%2Bgandul

Lasati un raspuns