Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

MOMENTUL care ar putea schimba ISTORIA: s-a DESCOPERIT ‘PARTICULA LUI DUMNEZEU’. “E clar că este bosonul Higgs”

Vara trecută, fizicienii anunţau că au identificat o particulă ale cărei caracteristici semănau cu cele ale bosonului Higgs, aşa-numita “Particulă a lui Dumnezeu”. Dar, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori, savanţii au avut nevoie de mai mult timp pentru a cerceta şi pentru a se convinge că într-adevăr au descoperit mult aşteptata particulă.

Joi, oamenii de ştiinţă au anunţat că într-adevăr particula descoperită la Large Hadron Collider din Geneva, cel mai puternic accelerator de particule din lume, este, mai mult ca sigur, bosonul lui Higgs.

“Pentru mine, este clar că avem de-a face cu bosonul Higgs. Rezultatele preliminare din 2012 și studiile de acum demonstrează identificarea acestuia. Totuși, mai avem multe de studiat pentru a vedea ce tip de boson Higgs este acesta”, a spus purtătorul de cuvânt al echipei care se ocupă de experimentul CMS, Joe Incandela.

“Noile rezultate arată că bosonul Higgs este bine descris în Modelul Standard. E un rezultat mare. O să continuăm măsurătorile”, a spus și purtătorul de cuvânt al echipei care se ocupă de experimentul Atlas, Dave Charlton, citat de BBC.

Particula Higgs, ultima piesă din enormul puzzle care este Modelul Standard, este greşit denumită “Particula lui Dumnezeu”. Ar fi mai degrabă, spun cercetătorii, Particula Dumnezeu, deoarece ea ar fi misteriosul element care conferă masă tuturor celorlalte particule din Univers.

Dacă particula Higgs există, atunci Modelul Standard se confirmă, iar fizicienii pot explica pas cu pas formarea Universului. Apoi, pot confirma că materia vizibilă reprezintă doar 4% din materia din Univers, în timp ce materia şi energia neagră reprezintă restul.

Lasati un raspuns