Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Răsfaţă-te în post cu mâncare delicioasă | Iată câteva reţete fără carne, ouă sau lactate

Mâine începe Postul Paştelui, cel mai lung şi mai greu de ţinut. Nu prea sunt dezlegări la peşte, iar în această perioadă cei care ţin post trebuie să mănânce doar ingrediente de origine vegetală. De aceea, ca să-ţi poţi diversifica meniul ne-am gândit să îţi oferim câteva reţete apetisante.

Dovlecei umpluţi cu tofu

Ingrediente: 2 dovlecei rotunzi, o cutie de brânză tofu, un ardei gras roşu, două fire de ceapă verde, o legătură de mărar, două-trei linguri de pesmet, câteva fire de busuioc, o linguriţă de sare, o lingură de ulei de măsline pentru uns tava.

Preparare: se spală dovleceii, li se taie capacele şi apoi se scobesc de miez. Într-o oală se pune apă cu puţină sare, iar când clocoteşte se adaugă dovleceii şi se opăresc 3-4 minute, după care se scot şi se strecoară. Brânza tofu se rade. Ardeiul, ceapa verde şi mărarul se toacă mărunt şi se amestecă bine cu brânza tofu în care se adaugă şi pesmetul. Se pun dovleceii umpluţi într- o tavă de ceramică unsă cu puţin ulei de măsline şi se bagă în cuptorul încălzit în prealabil, pentru 10-15 minute. Se servesc decoraţi cu frunze de busuioc.

Supă-cremă de ciuperci

Ingrediente: 500 g ciuperci, un morcov, o ceapă, 2 cartofi, 4-5 căţei de usturoi, 1 l supă de legume, sare, piper, 100 g margarină sau 100 ml ulei, o linguriţă de boia dulce, pătrunjel verde, zeamă de lămâie.
Preparare: se spală ciupercile sub jet de apă rece, se taie feliuţe şi se stropesc cu suc de lămâie, să nu se oxideze. Se păstrează câteva ciuperci pentru decor. Se curăţă şi se taie ceapa şi usturoiul, apoi se curăţă morcovul şi se dă pe răzătoarea mică. Se curăţă şi se taie cubuleţe cartofii. Se ia o tigaie, se pune margarina şi se rumenesc ceapa, usturoiul, ciupercile, morcovul şi cartofii. Se adaugă sare şi piper. Când legumele s-au rumenit, se iau de pe foc şi se adaugă boia dulce şi apă cât să le acopere. Se lasă la foc mic până când cartofii sunt fierţi. Apoi, legumele şi zeama se şi se mărunţesc cu blenderul. Se pune piureul într-o oală şi se adaugă supa de legume, după care se lasă să fiarbă. Se asezonează cu sare şi piper după gust. Se serveşte cu pătrunjel şi se decorează cu ciuperci feliate.

Cartofi la cuptor cu mirodenii

Ingrediente: 7-8 cartofi albi mari, o lingură de boia dulce şi una de boia iute, câte o linguriţă de rozmarin uscat, cimbru uscat, piper şi sare, 3 linguri de ulei de măsline, 3-4 căţei de usturoi pisaţi, o legătură de pătrunjel.
Preparare: se curăţă cartofii de coajă, se spală şi se taie rondele groase. Într-o pungă se pun toate mirodeniile, uleiul şi feliile de cartofi. Se leagă la gură şi se amestecă uşor, astfel încât cartofii să se îmbibe cu toate condimentele. Se pune punga la congelator 30 de minute. Apoi, se varsă conţinutul din pungă într-o tavă de ceramică şi se dă la cuptor, 30 de minute acoperită cu folie de aluminiu, apoi descoperită până se rumenesc cartofii. Se servesc calzi, cu pătrunjel tocat deasupra.

Plăcinţele cu urzici

Ingrediente: pentru aluat – 200 g făină albă, 100 g făină neagră, 200 ml apă, 15 g drojdie proaspătă, o linguriţă de zahăr, sare; pentru umplutură – 500 g urzici, 200 g orez, un fir de praz.
Preparare: se face maiaua astfel: drojdia sfărâmată se amestecă bine cu 50 ml de apă călduţă şi cu o linguriţă de zahăr şi se lasă deoparte 10 minute. Se cerne făina într-un bol, în mijloc se pune maiaua, pe margine se presară sare şi se frământă un aluat elastic cu restul de apă călduţă. Dacă este nevoie, se mai pune apă. Se lasă aluatul la dospit într-un loc călduţ. Pentru umplutură, urzicile se spală bine şi se opăresc. Se scurg, se toacă mărunt şi se amestecă bine cu orezul fiert separat, cu prazul tăiat rondele subţiri şi sare după gust. Din aluat, se fac biluţe care se turtesc şi se apasă la mijloc. În adâncitura astfel formată se pune o lingură de urzici. Plăcintele se aşază într-o tavă, pe hârtie de copt, şi se dau la cuptor 40 de minute.

Guguluf cu gem şi nuci

Ingrediente: pentru aluat – o cană de gem, o cană de apă călduţă, o cană de zahăr, două plicuri de zahăr vanilat, 1/2 cană de ulei, un plic de praf de copt, o lingură de zeamă de lămâie, 3 căni de făină, 1/2 cană de cacao, o linguriţă de scorţişoară, o cană de nuci, un vârf de cuţit sare; pentru glazură – 200 g zahăr pudră, 6 linguri de apă, o lingură de cacao, un plic cu decoraţiuni colorate.
Preparare: nuca se toacă mare. Se unge o formă pentru copt cu puţin ulei şi se tapetează cu făină. Într-un bol se amestecă gemul cu apa caldă. Se adăugă uleiul, zahărul şi zahărul vanilat şi se amestecă bine cu telul până se topeşte zahărul. Se adăugă cacaua, scorţişoara şi sarea. Se pune apoi praful de copt stins cu zeamă de lămâie şi se încorporează uşor făina, apoi nuca. Se aşază aluatul în forma pentru copt şi se coace prăjitura 35-40 de minute la 160 de grade. Se face o glazură din zahărul pudră amestecat cu puţină apă şi lingura de cacao, care se toarnă peste prăjitura scoasă din forma de copt, după ce s-a răcit. Se adaugă apoi bomboanele decorative.

Lasagna cu spanac

Ingrediente: 8 foi de lasagna, 800 g spanac congelat, 4 ciuperci mari, o ceapă, 2-3 căţei de usturoi, 100 g brânză de soia (tofu), 200-300 ml lapte de soia, 50 g de margarină, sare, piper.
Preparare: se opăreşte spanacul 3-4 minute în apă clocotită, apoi se lasă la scurs. Se curăţă ceapa, usturoiul şi ciupercile şi se toacă mărunt. În margarină se sotează ceapa şi usturoiul 3 minute, apoi ciupercile încă 5 minute. Se adaugă spanacul şi se amestecă. Se pune jumătate din tofu şi jumătate din cantitatea de lapte de soia, sare şi piper. Se amestecă bine şi se lasă pe foc foarte mic câteva minute. Separat, într-un castron, se dizolvă restul de tofu în restul de lapte de soia. Într-un vas de sticlă termorezistentă, se pune întâi o cantitate mică din compoziţia cu spanac, apoi primul strat de foi de lasagna (uscate). Se continuă cu spanac, apoi cu crema de brânză şi iar un strat de foi de lasagna, până se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie de foi de lasagna, peste care se pune a doua jumătate de amestec de tofu şi de lapte de soia. Se dă vasul la cuptor cam 35 de minute.

Fursecuri cu susan

Ingrediente: 350 g făină, 300 g margarină, 200 g zahăr pudră, coajă de portocală, un praf de sare, două linguri de seminţe de susan.
Preparare: se freacă zahărul cu margarina, se adaugă sarea, coaja de portocală dată pe răzătoare şi făina. Se framântă bine şi se fac biluţe cu mâna. Se aşază în tavă şi se turtesc cu furculita, apoi se presară pe fiecare seminţe de susan. Se dau la cuptor 20-25 de minute, până se rumenesc.

Clătite cu ciocolată şi banane

Ingrediente: pentru aluat – 500 ml apă minerală, 4 linguri de zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 500 g făină, puţin ulei pentru uns tigaia; pentru sos – 100 g ciocolată amăruie, 100 g zahăr, 4 linguri de apă; pentru umplutură – două banane feliate.
Mod de preparare: se pun într-un bol apa, zahărul şi vanilia şi se amestecă. Se adaugă făina şi se amestecă din nou, până ce compoziţia e omogenă. Se încinge o tigaie, se unge cu puţin ulei şi se fac clătitele. Pentru sos, se topeşte zahărul în 4 linguri de apă, se pun bucăţile de ciocolată şi se amestecă, pe foc, la bain-marie, până se topeşte ciocolata. Clătitele se umplu cu felii de banane şi se decorează cu sos de ciocolată.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/rasfata-te-in-post-cu-mancare-delicioasa-iata-cateva-retete-fara-carne-oua-sau-lactate-439427.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns