Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Apel pentru un stat laic, adresat Parlamentului

Mai multe ONG-uri au semnat și publicat o scrisoare deschisă prin care le cer parlamentarilor români să își reafirme susținerea pentru laicitatea statului.

Organizațiile semnatare fac un apel către toate forțele politice implicate în procesul revizuirii Constituției pentru a susține ideea unei Românii laice. Ele cer declararea formală a României drept stat laic și respectarea recomandărilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în privința studierii neconfesionale a religiei în școlile publice.

”De câteva săptămâni reprezentanții BOR au început să tatoneze terenul, încercând să obțină prevederi avantajoase pentru ei în Constituție. Mitropolia Moldovei solicită predarea obligatorie a religiei în școli, cea a Ardealului propune declararea Bisericii Ortodoxe drept “biserică națională”. Mai nou, înalții prelați își doresc să aibă și reprezentanți permanenți în Parlament, “senatori de drept”, pentru ca “problemele bisericii” să poată fi “apărate și susținute direct, fără complicații” dupa cum afirmă Mitropolitul Streza”, a declarat Toma Pătrașcu, vicepreședinte al Asociației Secular-Umaniste din România.

„Doar un stat laic poate garanta libertatea de conștiință”

“Care să fie aceste „probleme ale bisericii”? Obținerea a încă 50 de milioane de euro de la stat pentru Catedrală, așa cum a cerut ieri purtătorul de cuvânt al Patriarhiei?”, a mai spus Pătrașcu, citat într-un comunicat de presă.

În scrisoarea deschisă se mai arată că „doar un stat laic poate garanta libertatea de conștiință a tuturor cetățenilor, fie ei credincioși sau atei, creștini, musulmani sau de altă confesiune”.

„Doar un stat neutru din punct de vedere religios poate asigura un tratament egal pentru toate cultele. Introducerea în Constituție a unor prevederi de tipul celor solicitate de Mitropoliile Moldovei și Ardealului ar afecta caracterul laic al statului și ar introduce o discriminare între cetățeni în funcție de apartenența sau neapartenența acestora la un cult religios, în contradicție flagrantă cu principiile de bază ale Constituției, cu hotărârile anterioare ale Curții Constituționale și cu tratatele internaționale la care România a aderat”, continuă documentul.

Semnatarii scrisorii sunt:

1. Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR)
2. Fundația Tineri pentru Tineri
3. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiință
4. Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe)
5. ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei
6. Fundația Soros
7. Societatea de Educație Contraceptivă şi Sexuală (SECS)
8. Asociația Carusel
9. Asociația Start Focus
10. Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice (ECPI)
11. Asociația Miscarea Civică Miliția Spirituală
12. Asociația Front
13. Agenția de dezvoltare comunitară “Împreună”
14. Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics (CARMAE)
15. Centrul pentru Jurnalism Independent
16. Asociația Edusfera
17. Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale (CENTRAS)
18. Asociația Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR)
19. Fundația Centrul Educația 2000+
20. Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni (ANBCC)

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/apel-pentru-un-stat-laic-adresat-parlamentului-120000970.html

Lasati un raspuns