Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Biserica – comuniunea omului cu Dumnezeu

Hristos este sacramentul sau Taina originara si darul culminant al lui Dumnezeu oferit oamenilor, prin care s-a realizat rascumpararea sau mantuirea neamului omenesc si indumnezeirea oamenilor care participa prin Biserica la Taina suprema, Hristos.
“In Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat, Dumnezeu insusi se cobora si ia forma de dar care se daruieste credinciosilor cu infinitatea iubiri Sale in chip uman, in maxima apropiere si intimitate, in care omul a gasit nu numai mantuirea, ci si puterea acestei mantuiri.” (Pr.Lector, Dumitru Gh., Radu, Caracterul eclesiologic al Sfintelor Taine si problema comuniunii, teza de doctorat, in Ortodoxia, anulXXX-Nr. 1-2, ianuarie-iunie, 1978, p. 17).

Omul credincios se mantuieste intrucat se uneste cu Hristos si repeta drumul Lui, pentru mantuirea sa, prin Sfintele Taine. Aceasta traire a lui Hristos si cu Hristos, in Duhul Sfant si trecere prin toate cate a trecut El, cu ajutorul Sfintelor Taine, se realizeaza numai in Biserica caci aici lucreaza Hristos prin Duhul Sau, revarsand viata dumnezeiasca asupra Bisericii si asupra madularelor ei.

Lucrarile vazute prin care Duhul Sfant “plamadeste Biserica” si o face trup al lui Hristos sunt Sfintele Taine. Iata de ce Sfantul Apostol Pavel spune: “noi toti am fost botezati intr-un singur Duh, ca sa alcatuim un singur trup” (I Corinteni 12, 13).

“Fiul lui Dumnezeu, facandu-se om devine persoana umana care ni se daruieste intr-o maxima intimitate cu plenitudinea Sa in mod continuu, in mod nestirbit. Daca nu putem primi continuu aceasta plenitudine, aceasta se datoreste neputintei noastre de a o primi mereu in infinitatea ei. Dar cu toata aceasta neputinta a noastra, noi simtim continuu in Hristos o iubire fara scadere, fara pata, fara lipsuri.” (Pr. Prof. Dumitru Staniloae, Creatia ca dar si Tainele Bisericii, in Ortodoxia XXVIII, Nr. 1, anul 1976, p.12).

Sfantul Duh se impartaseste persoanelor umane prin Hristos. Biserica, in calitatea ei de comuniune si comunitate a oamenilor cu Dumnezeu prin Hristos in Duhul Sfant, este o comunitate soborniceasca sacramentala ca iconomi ai Tainelor lui Dumnezeu (I Corinteni IV, 1), asezati de Hristos insusi prin Duhul Sau (Ioan XX, 22-23; XV, 16; Evrei V, 4), in ea, si pentru ea (Fapte XX, 28).

Lasati un raspuns