Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Paştele catolic, sărbătorit de români: “Tradiţiile nu se compară”

Paştele catolic a fost zi de sărbătoare şi pentru românii aflaţi în Italia. Chiar dacă nu l-au sărbătorit religios, au avut cele două zile libere şi s-au bucurat. Românii catolici şi cei din familii mixte au fost cei care l-au sărbătorit la fel ca italienii. Cei ortodocşi aşteaptă să sărbătorească Paştele pe 5 mai. Cei mai practici au sărbătorit şi acum, şi vor sărbători şi atunci. Am încercat să aflăm care a fost starea de spriti a românilor la aceste sărbători. Respectul pentru noul Papă şi respectul faţă de fraţii noştri catolici au fost cele mai citate sentimente.

“Tradiţiile nu se compară”

Iuliana Olariu: «Le sărbătoresc pe amândouă, dar mai mult pe cel catolic. De Paştele ortodox fac doar ouă roşii. Tradiţiile sunt două lucruri diferite, nu le pot compara. Fiecare are specificul şi farmecul ei. Însă cele româneşti uneori sunt barbare şi violente (vezi inghesuielile la distribuirea aghiazmei, a paştelui), ar trebui un pic cizelate.

Papa Francisc mi se pare ok, mai deosebit şi uman faţă de alţii, timpul îşi va spune cuvântul.» (I.C.)

Petronela Iftime, de lângă Milano: «În familia noastră nu au existat niciodată probleme legate de religie sau de sărbătorile religioase. În limita timpului şi a posibilităţilor am sărbătorit, mai ales în cazul Paştelui, şi cel de rit catolic şi ortodox. Soţul meu e catolic dar când ne-am căsătorit am celebrat în ambele ţări şi în ambele biserici. Apoi fetiţa noastră a fost botezată de două ori. De fiecare dată au fost invitaţi şi au participat rudele noastre, indiferent de religie. La Paste gătim din bucătăria ambelor ţări şi casa noastră a fost mereu plină de rude şi prieteni. Au fost mereu apreciate cozonacul, ouăle roşii, pasca. La noi există o armonie din punctul ăsta de vedere.»

Cu toate acestea Petronela consideră că tradiţiile şi obiceiurile din România sunt mai frumoase. «Sărbătorile noastre sunt mult mai distractive faţă de ale lor. Aici în Italia, în mare parte, doar se mănâncă sau, mai ciudat, se merge la cinema. Paştele la socrii mei, de exemplu, e ca şi o duminică normală unde se întâlnesc toţi şi se discută despre ce s-a mai realizat în cursul săptămânii, pe când al nostru se termină după 3 zile nu doar de mâncare dar şi de dans şi voie bună.» (A.R.)

“Am sărbătorit Paştele cu băbuţa mea”

Elena Petrache: »Lucrez la fix şi cu băbuţa mea sărbătorim Paştele catolic, cu o masă mai festivă. La Paştele ortodox, dacă nu plec în ţară, îmi pregătesc pentru mine preparate culinare tradiţionale. Bineînţeles, la biserică nu pot merge, pentru că nu are cine să mă înlocuiască.

Papa îmi place nemaipomenit de mult. Vorbeşte frumos, ţine cu săracii, renunţă la lux, dă speranţă la lume măcar el, pentru că politicienii nu dau nici o speranţă, îndeamnă la pace, unire.» (I.C.)

“Tradiţii româneşti”

Iulia Grigore: «Sunt învăţată cu tradiţiile româneşti, pentru Paştele catolic mergem doar la pasquetta la masă, la soacra italiancă. Sărbătoresc Paştele ortodox cu familia italiană, pregătind mâncărurile tradiţionale româneşti. La biserică nu mă duc aici, pentru că nu am o biserică aproape şi nici un grup cu care să merg. Dar în ţară mergeam mereu.

Papa Francisc îmi place, îmi inspiră blândeţe şi înţelegere. Se demonstrează destul de modest, dar orice minune ţine puţin…  să vedem dacă va reuşi să pună în practică schimbarea care şi-a propus-o, dacă va fi lăsat s-o facă.» (I.C.)

Mariana Badiţă, din Cefalu: «Nu am sărbătorit Paştele Catolic fiindcă suntem ortodocşi, dar am urat un Paşte fericit colegilor noştri de muncă precum şi prietenilor italieni. Sperăm să ne unim mai multe familii de români să petrecem această sărbătoare împreună, în luna mai.

Noul Papă ne place foarte mult pentru că simplitatea şi umilinţa sa redau Bisericii măreţia cerească. Eu m-am născut în Ardeal şi acolo există un respect bine sădit între ortodocşi şi catolici, reformaţi sau protestanţi. şi ce poate fi mai frumos decât să petreci împreună cu familia, la ţară, Paştele?» (C.S.)

Mihai Ungureanu, din Milano, spune că a profitat de aceste zile libere de Paşte pentru a petrece un week-end împreună cu soţia şi cei doi copii în Piemonte. «Noi vom sărbători Paştele Ortodox ca în fiecare an, tradiţional.», spune Mihai. Despre noul Papă, spune că îi place, pentru modestia lui, dar nu se aşteaptă să dureze. (C.S.)

Cină în familie

Ştefan Ionescu, din Roma: «Pastele l-am petrecut în familie, îngrijind mamele, ambele sunt la spital. Având familia catolică, nu are sens să serbez şi Pastele Ortodox. Este un anacronism faptul ca Bisericile nu se înteleg asupra unei dăţi comune…  Papa Francesco a generat mult entuziasm şi speranţa unanimă este că va contribui la aplanarea conflictelor şi a injustiţiei.» (C.S.)

Anca Andronic, Palermo: «Am sărbătorit alături de familiile italiene Paştele Catolic. M-am uitat seara la televizor la slujba pascală. Personal, de Paşte îmi place să fiu în România, să aprind noaptea lumânările la crucile părinţilor şi bunicilor, şi la mormintele la care nu mai are cine veni… Despre noul Papă am cuvinte de apreciere şi îi doresc viaţă lungă.» (C.S.)

Magdalena Crenguş: «Sărbătoresc Paştele catolic, având o familie mixtă, printr-o cină în familie, dar nu prea ţin cont de tradiţii, nu ţin cont de mâncărurile tradiţionale ale lor, ci gătesc ce vreau. Paştele ortodox îl marchez cu câteva ouă roşii, dar nu în fiecare an, pentru că de cele mai multe ori nu reuşim să le consumăm, nu putem mânca doar ouă fierte timp de o săptămână. Miel n-am mâncat niciodată, nu-mi place. La biserică aici am fost doar de vreo două ori, o dată din curiozitate, altă dată pentru că era mama aici şi voia să meargă.

De Papa Francisc nu am o părere, deocamdată. Mi se pare că are un foarte bun consultant de marketing, se vinde bine ca imagine, deşi cu femeile şi homosexualii a cam dat-o în bară prin 2007. Însă, ca s-o parafrazez pe Luciana Littizzetto, îl vom vedea la proba IMU.» (I.C.)

Ioana Dincă: “Pentru mine, şi nu cred că numai pentru mine, a sărbători Paştele înseamnă a te împărţi, timp de două zile, între mese pe la rude. Având o familie mixtă şi un prieten italian, e inevitabil să nu sărbătoresc  atât Paştele catolic, cât şi pe cel ortodox. Cu al doilea sunt mai norocoasă, mă aleg cu vreun ou roşu de la mama, dar cu primul, între rudele mele şi ale prietenului meu, trebuie să am un stomac enorm.

De Papa Francisc nu am nicio părere, religia nu e un aspect care mă interesează. Ştiu că a renunţat la unele luxuri, dar n-aş vrea să fie ‘tutto fumo e niente arrosto’. Vom trăi şi vom vedea.» (I.C.)

Fără sărbătoare

Bogdan Adrian: «Nu am sărbătorit nici Paştele catolic, nu-l voi sărbători nici pe cel ortodox, mai ales pentru că voi munci în ziua aceea. Pe Dumnezeu îl am în suflet, nu am nevoie de intermediari, deci nu voi merge nici la biserică. Papa Francisc îmi place, deşi mi se pare un ‘produs confecţionat’ pentru a spăla imaginea bisericii.» (I.C.)

 

Sursa: http://www.gazetaromaneasca.com/observator/36-comunitate/5554-patele-catolic-srbtorit-de-romani-tradiiile-nu-se-compar.html

Lasati un raspuns