Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Hramul bisericii romanesti de pe Valea Moravei, din Isacova, in Timoc

Pe 8 aprilie 2013, în localitatea românească Isacova – Valea Moravei, in Timoc, au fost sărbătoriți Sfinții Mucenici Montanus și Maxima din Singidunum, ocrotitorii celei de-a doua biserici a românilor/vlahilor din Serbia de Răsărit, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.  Cu aceasta ocazie Preacucernicul Părinte Protopop Boian Alexandrovici, Vicarul Timocului a oficiat slujba Sfintei Liturghii împreună cu un ales sobor de preoți din care au facut parte Părintele Iel Buobu Lui, parohul Isacovei, Părintele Alexandru Cotoraci, protopopul de Covin, Părintele Antonie Isac, parohul Borului și al Lapușnei, Părintele Ștefan Șarampoi, secretar al protopopiatului Daciei Riensis, Părintele Ovidiu Ursu, paroh al Gorneanei, Păintele Ioan Liviu Micu, parohul Deliblatei și Părintele Ilie, starețul mânăstirii Sf. M. M. Dimitrie din Nicolinți din România.

Părintele Boian a vorbit despre viața sfinților și a spus că ridicarea primei biserici închinate acestor sfinți daco-romani precum și dorința credincioșilor locali să aibă slujba în limba maternă și să aparțină de Biserica Neamului este împlinirea prorociei Sfîntului Mucenic Montanus din anul 304: „Doamne, Iisuse Hristoase, Care Te-ai jertfit pentru mântuirea lumii, primeste sufletele robilor Tai, Montanus si Maxima, care patimesc pentru numele Tau. Sporeste, Doamne, si apara turma cea credincioasa a bisericii Tale din Singidunum si de prin toate vaile Dunarii. Cu ochii mintii vad, Stapane, cum in aceasta latura de pamant se ridica un popor nou, care cheama numele Tau cel sfant prin biserici, in limba romana”.

După Sf. Liturghie, credincioșii de pe Valea Moravei s-au închinat moaștelor Sfântului Mucenic Epictet preotul, care au fost aduse pentru prima dată în aceasta zonă.

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=8905:hramul-bisericii-romanesti-de-pe-valea-moravei-din-isacova-in-timoc&catid=49:cultura–culte&Itemid=74

Lasati un raspuns