Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

SF. SAVA GOTUL, M.

12-aprilieMartirologiul Roman comemorează în ziua de 12 aprilie că, „în Capadocia, sfântul Sava Gotul, martir, care în vremea regelui Athanaric, regele goţilor, a treia zi după sărbătoarea Paştilor, refuzând să mănânce carnea care a fost oferită ca jertfă idolilor, a fost torturat până la moarte şi aruncat în râu”.

În anul 370 d.Cr., în antica Dacie, regiune ce corespunde teritoriului actual al României, conducătorul goţilor a pornit o persecuţie groaznică împotriva acelor supuşi ai săi care profesau credinţa creştină. Biserica greacă venerează mai mulţi de 15 martiri goţi din acea perioadă, printre care cei mai cunoscuţi sunt sf. Niceta (15 septembrie) şi sf. Sava, comemorat în ziua de 12 aprilie de către Martirologiu Roman.

Atunci când creştinilor le-a fost impus să mănânce carnea care era jertfită idolilor, a existat un acord secret cu unele autorităţi pentru ca această carne să fie înlocuită cu o alta, astfel încât ei să fi putut susţine că au respectat decretul regal. Sava a refuzat, însă, să ia parte la această înşelătorie şi a denunţat public acest fapt. Ca urmare a fost exilat, dar în scurtă vreme i s-a permis să se întoarcă. Însă, la scurt timp a fost implicat din nou într-o controversă cu tovarăşii săi creştini. Cu această nouă ocazie nu acceptat să susţină o declaraţie-jurământ pe proprie răspundere către autorităţi potrivit căreia nu existau creştini în oraş: „Nimeni nu jură pentru mine; eu sunt un creştin!”. În pofida acestui fapt, Sava a reuşit să evite pedeapsa; însă, aceste două întâmplări arată cu câtă încăpăţânare i-au persecutat conducătorii locali pe concetăţenii lor din cauza chestiunilor politice.

Când doi ani mai târziu s-a reaprins persecuţia, în anul 372 Sava este arestat de câţiva soldaţi, care fuseseră trimişi special cu acest scop din altă regiune. După ce suferă mai multe torturi, este condamnat la moarte prin înec în râul Buzău, probabil în apropiere de Târgovişte, la nord-vest de Bucureşti.

SF. IULIU I, PP. M.

Lasati un raspuns