Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

EDITORIAL – Dreptul la asistență medicală merită de 44 de ori mai mult interesul comunității românești din Scotia

Când mi-am propus să organizez în cadrul RoScotland, cu sprijinul Fundației Bisericii Ortodoxe Române din Scoția, o serie de dialoguri publice pe teme de larg interes pentru comunitatea românească, a fost aproape firesc să mă gândesc, înainte de toate, la grija pentru sănătatea noastră ca primă temă de informare și dezbatere.

Mai multe întrebări și comentarii venite chiar pe site-ul RoScotland <http://roscotland.wordpress.com/> m-au făcut să mă întreb cât de mult ne cunoaștem drepturile noastre, ca rezidenți români, la asistență medicală prin NHS. Pe de o parte, am avut ocazia să întâlnesc aici destui compatrioți ale căror cunoștințe despre sistemul de sănătate scoțian sunt satisfăcute în mod elementar de înscrierea pe lista unui GP (măsură esențială, ce-i drept!, dar nu suficientă), pe de altă parte, am privilegiul de a avea prieteni medici români care lucrează în sistemul NHS Scotland și care mi-au demonstrat de nenumărate ori cât de importantă este o informare completă și detaliată pentru accesarea acestui sistem (extrem de generos!) cu maximă eficiență.

Așadar, nimic mai indicat decât să-i chemăm chiar pe medicii români care lucrează în NHS pentru a ne vorbi, pe limba noastră la propriu și la figurat, despre dreptul nostru ca rezidenți la asistență medicală în cadrul acestui sistem. Invitației au răspuns imediat, cu un spirit voluntar mai rar întâlnit în cultura noastră, cinci medici români de diferite specializări. În sala mare (Old Hall) a Parohiei Shettleston, oferită cu generozitate comunității românești de reverenda Adah Younger, au fost prezenți: dr Adrian Nițu, medic specialist în psihiatrie generală, membru al board-ului Community Mental Health din East Ayrshire, dr Clara Marcu, medic rezident GP la Spitalul Universitar Crosshouse și dr Mihaela Florescu, medic specialist stomatolog. Alți doi medici români care au acceptat invitația la dialog, dar nu au putut fi prezenți în sală au răspuns prin e-mail unor întrebări venite prin intermediul site-ului RoScotland: dr Adrian Petre, medic GP și specialist în medicina de urgență, și dr Mihai Gherghe, medic rezident în specialitatea obstetrică-ginecologie la Royal Alexandra Hospital din Paisley. Nu în ultimul rând, se cuvine să menționez că la întâlnirea de ieri, 7 aprilie, a fost prezent și d-l ministru consilier dr Mihai Delcea, șeful Biroului Consular din Edinburgh, ca de obicei mereu prezent pentru a încuraja și a susține inițiativele comunității românești.
Sunt obligat imediat la o precizare: cu siguranță, medicii români care au acceptat invitația la un dialog public nu sunt singurii care ar fi putut împărtăși comunității din experiența lor. Există și alți medici români, nu puțini, care lucrează în Scoția și care ar avea de comunicat lucruri cel puțin la fel de interesante, dar pe care nu i-am putut contacta sau pe care, pur și simplu, nu-i cunoaștem. În Marea Britanie, aflăm din statistici medicale oficiale, lucrează cca 2000 de medici români, plus cca 550 de medici stomatologi! Din păcate, comunicarea în cadrul comunității noastre este cvasi-absentă. Site-ul RoScotland (cu cca 350-400 de accesări zilnic), ca și alte canale de comunicare, precum grupurile yahoo „romanians in edinburgh”, „romanians in aberdeen” și grupul „romanians in glasgow” de pe meetup.com, nu reușesc să acopere în mod eficient comunicarea în rândurile comunității noastre, care numără undeva spre 10.000 de membri. De aceea, multe evenimente românești trec neobservate și se ratează în mod esențial posibilitatea unor acțiuni reprezentative la nivel comunitar. Ne permitem, oare, în condițiile actuale pe care le cunoașteți foarte bine, de a a acționa numai pe cont propriu, fără o afirmare la nivel general? Oare nu avem nimic de învățat din experiența, de pildă, a comunității poloneze, care și-a impus limba și prezența în bănci, magazine și instituții britanice? În opinia mea, problema unei comunicări eficiente și reprezentative este una din prioritățile comunității românești rezidente în Scoția.
Revenind la întâlnirea de duminică, am întocmit separat un rezumat al dezbaterii, care poate fi citit aici. Vă asigur că, timp de aproape două ore, s-au spus lucruri foarte interesante, atât din partea medicilor care lucrează pentru NHS, cât și din partea unor simpli participanți la dialog care au împărtășit din experiența lor ca pacienți. Așa am aflat și eu, de pildă, cum Marius a fost operat pe coloană în 48 de ore, într-un spital privat, având trimitere de la NHS, fără să plătească un penny. Sau cum George lucrează în serviciul de noapte ca translator de limba română pentru serviciul de urgențe. Sau cum timpul de așteptare pentru consultul unui medic specialist poate fi redus în regim de urgență. Și multe alte lucruri care ar trebui să ne intereseze pe toți. Din timp. De multe ori, tocmai timpul face diferența esențială între vindecare și agonie.
Țin, totuși, să mă opresc asupra unui lucru. D-l doctor Adrian Nițu a deschis dialogul cu un detaliu absolut impresionant privind NHS: cu puțin timp în urmă, când NHS încă reprezenta o singură instituție pentru întreaga Mare Britanie, bugetul acesteia era printre cele mai mari din lume, comparabil ca mărime, de exemplu, cu bugetul… armatei chineze! În prezent, spre comparație cu o realitate mai cunoscută nouă, NHS Scotland (deservind o populație de aproape 5,3 milioane de locuitori) dispune de un buget de cca 44 de ori mai mare decât bugetul anual pentru sănătate al României. Raportat la populație, mai mare decât multe alte bugete europene, – asta ca să nu ne simțim singurii frustrați. De aici, și polemicile recente privind accesarea acestui buget, dar și șansa extraordinară de a beneficia, în mod cinstit, de beneficiile sale, care interesează, de altfel, toate comunitățile străine rezidente în UK.
Cu doar trei săptămâni în urmă, comunitatea poloneză din Glasgow, pentru că tot am făcut această comparație, a organizat un eveniment public similar. În sala lor au fost aproape trei sute de oameni. Din păcate, la întâlnirea noastră de duminică, în sală au fost prezenți prea puțini români, pentru o temă atât de importantă. Timpul și efortul voluntar al unor medici de a se informa pentru noi ar fi trebuit răsplătit, nu altfel decât prin prezența noastră. La rândul ei, inițiativa organizatorilor are și ea nevoie de încurajarea și participarea comunității. „Ar trebui să fim conștienți că beneficiem, la rândul nostru, ca rezidenți români, de o asistență medicală de 44 de ori mai bogată decât cea de acasă”, a completat sec dr Adrian Nițu. Fie și numai pentru asta, îmi dați voie să cred că dreptul nostru la asistență medicală în Scoția merita, duminică, 7 aprilie, măcar de 44 de ori mai mult interesul comunității noastre românești?
Un editorial de Ioan-Florin Florescu

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=8888:editorial-dreptul-la-asisten-medical-merit-de-44-de-ori-mai-mult-interesul-comunitii-romaneti-din-scotia&catid=51:analize–interviuri&Itemid=72

Lasati un raspuns