Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfantul Cuvios loan Paleolavritul; (Denia Acatistului Maicii Domnului)

Denia Acatistului Maicii Domnului

Denia Acatistului Maicii Domnului sau Slujba Imnului Acatist este oficiata in fiecare an, vineri seara, in saptamana a V a a Postului Sfintelor Pasti. Aceasta Denie constituie un veritabil imn de lauda inchinat Sfintei Fecioare Maria. Imnul Acatist este atribuit patriarhului Serghie I al Constantinopolului, care l-ar fi alcatuit in urma unei mari primejdii care a venit pentru capitala imperiului din partea avarilor, slavilor si altor populatii barbare care atacau capitala imperiului pe uscat, iar pe mare era asediata de navele persane. Nascatoarea de Dumnezeu a intervenit ajutand dreptcredinciosii sa biruiasca pe pagani. In noaptea aceea, ca semn de recunostinta, poporul a savarsit in biserica aceasta slujba a Imnului Acatist, care este de fapt  Acatistul Bunei Vestiri.

Aflati mai multe despre Denia Acatistului Bunei Vestiri

Sfantul Cuvios Ioan a fost monah in Lavra Veche a lui Hariton cel Mare din Palestina, numita si Pesterile cele Vechi. In acest loc s-a daruit deplin tuturor nevointelor, petrecand in rugaciune si priveghere, si cugetand pururea la ceasul mortii. In acest locas monahal el s-a invrednicit de harul preotiei. Cuviosul Ioan a trecut la cele vesnice in secolul al 8-lea. Deoarece Cuviosul Ioan s-a nevoit cea mai mare parte a vietii sale in acea pestera veche, slujind in biserica, a fost numit si Paleolavritul sau “al pesterii celei vechi”.

Troparul Sfantului Cuvios Ioan

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adanc ai facut ostenelile tale insutit roditoare; si te-ai facut luminator lumii, stralucind cu minunile, Ioan, parintele nostru. Roaga-te lui Hristos Dumnezeu ca sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfantului mucenic Pafnutie;

– Sfintilor Socrat si Dionisie;

– Sfantului Agatanghel;

– Preacuviosului Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei;

– Sfantului Trifon arhiepiscopul Constantinopolului;

– Cuviosului Simeon, egumenul Manastirii Filoteu din Muntele Atos;
Maine, 20 aprilie, facem pomenirea Sfantului Teotim, Episcopul Tomisului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Lasati un raspuns