Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

„Arca lui Noe” s-a mutat în spațiu

O capsulă rusească Soyuz a trimis în spaţiu la sfârșitul acestei săptămâni o adevărată “menajerie” alcătuită din şoareci, şopârle şi melci. Animalele vor rămâne pe orbită o lună, pentru o serie de experimente din domeniul cercetărilor medicale şi pentru a pregăti viitoarele misiuni cu echipaj uman spre Marte, relatează AFP.

Capsula Soyuz a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. “Este o adevărată arcă a lui Noe”, a comentat televiziunea publică rusă. Experimentul ştiinţific este coordonat de Institutul pentru probleme biomedicale din Moscova (IMBP).

Centrul naţional pentru cercetări spaţiale din Franţa (CNES) a precizat că este partener pentru acest zbor al aparatului spaţial Bion-M, considerat un “biosatelit automatizat”. La bordul Bion-M, plasat pe orbită, se află 45 de şoareci, 8 gerbili (rozătoare mici) din Mongolia, 15 şopârle, 20 melci şi alte organisme vii.

Animalele, plasate în compartimente separate şi sub supraveghere video permenantă, vor rămâne pe orbită o lună şi vor reveni pe Terra, la fel ca un echipaj uman, pe 18 mai, pentru ca oamenii de ştiinţă să poată să studieze consecinţele sejurului lor în spaţiu.

Șoareci echipați cu senzori

“Vrem să aflăm până la ce punct organismul nostru se adaptează la condiţiile de imponderabilitate şi să înţelegem ce trebuie să facem pentru a ne asigura supravieţuirea în timpul zborurilor în spaţiu pe distanţe lungi”, a declarat directorul de programe spaţiale de la Roskosmos, Valeri Abraşkin, potrivit mediafax.ro.

Testele realizate pe şoareci îi vor ajuta pe specialişti “să înţeleagă mecanismele care declanşează schimbările observate în sistemul cardiovascular, în microgravitaţie”, a anunţat și CNES. De asemenea, oamenii de știință francezi consideră că acest experiment îi va ajuta să înţeleagă mai bine consecinţele pe care le are zborul în spaţiu asupra oaselor şi a muşchilor.

Cinci dintre şoareci au fost echipaţi cu senzori implantaţi sub piele care măsoară presiunea arterială şi ritmul cardiac – înainte, în timpul, şi la finalul zborului.

Vehiculul Bion-M va ateriza pe 18 mai, la fel ca o capsulă care îi readuce pe astronauţi pe Terra, în regiunea rusă Orenburg din Munţii Ural.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/arca-lui-noe-mutat-%C3%AEn-spa%C8%9Biu-060031466.html

Lasati un raspuns