Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

90% dintre femeile de aici sunt văduve și au o teorie interesantă despre moartea bărbaților lor

Bătrânele din satul Patricheni, judeţul Neamţ, parcă au băut apă vie, de vreme ce majoritatea bărbaţilor mor înaintea lor. “Satul vădanelor”, aşa cum este cunoscută în zonă localitatea, numără acum 70 de familii. În 63 de case există însă câte-o văduvă. Bătrânele râd de situaţie şi şi-au ales chiar şi frumoasa grupului de femei singure, pe care au numit-o, în glumă, “Miss Văduva”.

Unele au rămas singure devreme, acum zeci de ani, de când bărbaţii lor nu s-au mai întors de pe front. Nu s-au recăsătorit şi şi-au crescut singure copiii. Altele şi-au îngropat soţii curând, după căsnicii lungi cât o viaţă de om. Azi, când satul numără în catastife 70 de femei, în Patricheni sunt 63 de văduve. Mai tinere sau mai în vârstă, se întâlnesc toate duminica, la biserică, să aprindă lumânări pe morminte sau să împartă pomeni. După slujbă, stau la vorbă lângă câte-o poartă şi dezbat mortalitatea masculină. “Se duc moşnegii, că au stat toată viaţa-n birt!”, decretează Zâna Păduraru (77 de ani). Moşul ei, Vasile Păduraru, e ultimul îngropat în cimitirul satului, în august anul trecut. “Avea 82 de ani şi s-a dus din cauza tutunului şi-a băuturii!”, spune bătrâna.

«Miss Văduva» are 62 de ani

E un cor de râsete pe drumul din sat când apare Monica Haută (62 de ani), cea mai tinerică văduvă. Zâna Păduraru o gratulează de la distanţă: “Ea e Miss Văduva!”. Soţul Monicăi Haută a murit la 57 de ani. Monica a rămas să crească nepoţii şi să-i facă parastase. “A mai fost una mai tânără decât mine! Avea 20 şi un pic de ani. Bine c-a plecat din sat, să rămân eu miss printre vădane!”, spune Monica.

Femeile s-au mai gândit din când în când la măritiş, dar bărbaţii le ocolesc, de teamă să nu se ducă înaintea lor, mai repede decât le e scris. “Asta ne e soarta! Să rămânem singure. Dar nu ne plângem, că, de altfel, nu mai avem pe cine târî pe cărări şi aduce acasă”, povesteşte Haută. Bărbaţii au însă altă părere. “Suntem exploataţi aici în sat. Femeile îşi toacă bărbaţii la cap de dimineaţă până seara şi de aia mor, săracii”, râde domnul Ştefan (64 de ani) de după un gard, el fiind printre puţinii bărbaţi care au mai rămas prin gospodăriile din Patricheni. Îl aprobă o babă rămasă singură în casă acum 8 ani, când moşul ei a murit de bătrâneţe. Băbuţa şi râde, şi plânge: “Uite-aşa este dat de la Dumnezeu, să moară ei primii, pentru că sunt păcătoşi. Noi mergem pe la biserică şi mai facem o cruce, o rugăciune. Ei stau numai cu nasul în băutură”.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/vaduvele-vesele-traiesc-neamt-444220.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns