Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Sfantul Apostol Simeon, ruda Domnului; Sambata lui Lazar – Pomenirea mortilor

Sambata lui Lazar

Sambata de dinaintea Floriilor este cunoscuta sub numele de “sambata lui Lazar”. Data acestei sambete este schimbatoare, in functie de data Pastelui, deci si a Floriilor. Biserica Ortodoxa sarbatoreste in aceasta zi una dintre cele mai mari minuni ale Domnului nostru Iisus Hristos si anume invierea lui Lazar, prietenul Domnului, cel care era mort de patru zile. 

In aceasta sambata se face pomenire generala pentru cei adormiti. Il rugam pe Mantuitorul Hristos ca asa cum pe Lazar l-a inviat, tot asa sa invieze si sufletele celor adormiti din neamurile noastre, asezandu-le “in loc luminat, in loc cu verdeata, in loc de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea…” Pomenirile vor fi reluate, potrivit randuielii obisnuite, dupa Saptamana Luminata. In aceasta zi se oficiaza Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur. (Cititi si articolul Invierea lui Lazar)

Tropar

Invierea cea de obste mai inainte de Patima Ta incredintandu-o, pe Lazar din morti l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta si noi, ca pruncii, semnele biruintei purtand, Tie Biruitorului mortii strigam: Osana Celui dintru inaltime, bine esti cuvantat, Cel ce vii intru numele Domnului.

Sfantului Apostol Simeon a fost fiul lui Cleopa, fratele lui losif, logodnicul Maicii Domnului. Sfantul Simeon a facut parte din cei Saptezeci de Apostoli ai Mantuitorului. Acesta a predicat Evanghelia lui Hristos in ludeea.

Dupa moartea Sfantului Apostol Iacob, varul sau, Sfantul Apostol Simeon a fost numit Episcop al Ierusalimului, pastorind pana la o varsta inaintata. Traditia spune ca atunci cand a primit cununa muceniciei, in timpul imparatului Traian, Sfantul Apostol Simeon avea peste o suta de ani. Izbucnind in Palestina o persecutie atat asupra iudeilor, cat si asupra crestinilor, batranul Episcop Simeon a fost prins si supus la chinuri cumplite. Sfantul Apostol Simeon a murit fiind rastignit asemenea Domnului.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Cuvios Ioan Marturisitorul;

– Sfintilor Apostoli Aristarh, Marcu si Zinon;

– Sfantului Mucenic Puplie;

– Sfantului Evloghie primitorul de straini;

– Sfantului Mucenic Lolion cel nou;

– Sfantului Preacuvios Stefan, Episcopul Vladimirului;

Maine, 28 aprilie, facem pomenirea Sfintilor Apostoli Iason si Sosipatru.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Lasati un raspuns