Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Tradiţii şi superstiţii de Florii

Creştinii ortodocşi sărbătoresc mâine Floriile, ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim şi a fost întâmpinat cu ramuri de măslin. În această duminică se sfinţesc, la biserică, “mâţişorii” – ramurile de salcie, care le-au înlocuit, în timp, pe cele de măslin, şi care vor apăra, tot anul, sănătatea şi belşugul familiei. Iată şi alte tradiţii româneşti legate de această zi mare.

“Mâţişorii” aduşi de la biserică îţi poartă noroc

Potrivit credinţei populare, “mâţişorii” sfinţiţi de preot, în biserică, în Duminica Floriilor, au puteri magice: împletiţi în coroniţe şi aşezaţi deasupra uşilor, la ferestre şi la icoane, ei apără familia de boli şi de alte rele, aducând spor şi noroc. La ţară, ramurile de salcie înmugurită sunt legate în jurul pomilor fructiferi, ca să rodească din plin şi sunt amestecate în hrana animalelor, ca să le păzească sănătatea şi productivitatea.

Preparatele din peşte ajută la vindecarea bolilor

Deşi mai avem o săptămână de post până la Paşte, mâine este dezlegare la peşte. Iar tradiţia cere să îl preparăm cât mai divers, pentru că peştele gătit în Duminica Floriilor are puteri vindecătoare, deci îi ajută pe cei atinşi de boală să se lecuiască mai repede.

În schimb, nu se mai mănâncă urzici

Sărbătoarea Floriilor mai este numită în popor şi “Nunta urzicilor”, pentru că urzicile înfloresc în această zi şi nu vor mai fi bune de mâncat.

În noaptea din ajun fetele îşi visează ursitul

Ca să se împlinească această minune, fetele de măritat trebuie să se spele pe cap, în ajunul Floriilor, cu apă în care au fiert busuioc. Acest ritual magic le ajută să îşi viseze ursitul. Dar apa de spălat trebuie vărsată la rădăcina unui păr înflorit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, înainte de ivirea zorilor, altminteri fetele vor albi de tinere! În unele zone ale ţării, fecioarele îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, ca să se mărite în cursul anului.

Şi morţii trebuie cinstiţi de Florii

Tradiţia cere ca de Florii mormintele să fie curăţate şi stropite cu apă sfinţită, iar crucile să fie împodobite cu flori de primăvară şi cu crenguţe sfinţite de salcie. Se dau de pomană, pentru sufletele celor plecaţi dintre cei vii, plăcinte şi preparate din peşte.

Alte credinţe din bătrâni

  • De Florii e bine să aeriseşti toate hainele
  • E interzis să te speli pe cap, pentru că vei albi de timpuriu
  • Dacă totuşi trebuie să faci acest lucru, foloseşte doar apă sfinţită
  • Dacă nu cinsteşti Floriile aşa cum cere datina, te vei umple de pistrui.

Legenda salciei

În tradiţia populară există credinţa că Fecioara Maria a binecuvântat salcia fiindcă aceasta a ajutat-o să treacă un râu, culcându- se, ca o punte, între cele două maluri.

Celor 1,5 milioane de români care îşi serbează onomastica în Duminica Floriilor Libertatea le urează LA MULŢI ANI!

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/traditii-si-superstitii-de-florii-445025.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns