Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Franţa, criticată pentru restricţiile religioase Citeste mai mult: adev.ro/mm3f0a

O comisie guvernamentală americană a criticat marţi mai multe ţări din Europa de Vest, dintre care şi Franţa, pentru „laicitatea agresivă“, din cauza interdicţiei vălului integral în spaţiile publice franceze şi belgiene.

Pentru prima dată, comisia SUA privind libertatea religioasă internaţională a dedicat un capitol din raportul său anual Europei occidentale.  „În Europa de Vest, unde există în general un bilanţ foarte bun în materie de libertate religioasă, este uşor să se treacă cu vederea faptul că există aspecte problematice în ceea ce priveşte îmbrăcămintea religioasă, anumite ritualuri şi unele tradiţii religioase“, a explicat preşedintele Katrina Lantos Swett în timpul unei conferinţe telefonice, potrivit Agerpres. „În unele ţări, o laicitate foarte agresivă plasează persoanele religioase în poziţii incomode şi dificile în ceea ce priveşte exercitarea deplină a convingerilor şi credinţelor lor“, a adăugat ea. Raportul citează restricţii în creştere, votate în ultimii ani în Europa, cu privire la simbolurile religioase, ritualul de sacrificare al animalelor, circumcizia în Germania şi construcţia de moschei şi minarete în Elveţia. Restricţiile „creează o atmosferă de intimidare împotriva anumitor forme de activitate religioasă în Europa de Vest“, explică autorii. „Aceste restricţii limitează, de asemenea, sever integrarea socială şi oportunităţile în ceea ce priveşte educaţia şi locurile de muncă pentru persoanele afectate“. Comisia se referă în mod specific la interdicţia votată în 2011 în Franţa şi Belgia. „Aceasta provoacă îngrijorări în materie de discriminare“, spune ea. „În timp ce caută răspuns la preocupări legate de coerciţie, o astfel de lege aplicată prea larg ridică întrebări cu privire la drepturile parentale şi libertatea de a alege“. Raportul subliniază că preşedintele Francois Hollande şi alţi miniştri au solicitat adoptarea unei legi privind simbolurile religioase în unele locuri private. „Aceste restricţii limitează oportunităţile de angajare şi economice, în particular pentru femeile musulmane ce poartă văl“, conchide comisia.

Sursa: http://adevarul.ro/international/europa/franta-criticata-restrictiile-religioase-1_51805b38053c7dd83f62c6c7/index.html

Lasati un raspuns