Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Cum arată tradiţiile de Paşte în jurul lumii

În jurul lumii, culturile, comunităţile şi sectele diferite au propriile lor tradiţii de celebrare a Sărbătorilor Pascale. Spre exemplu, ortodocşii, catolicii şi protestanţii se adună în biserici pentru a sărbători Învierea lui Hristos, dar alţi oameni sărbătoresc acest eveniment după propriile tradiţii, cum ar fi: organizatul de vânători de ouă, mâncatul de iepuraşi de ciocolată sau înălţatul de zmeie. În cele ce urmează, vă prezentăm cinci tradiţii de Paşte, aşa cum sunt ele celebrate în jurul lumii, potrivit infoturism.ro.

Locuitorii din Insulele Bermude sărbătoresc Vinerea Mare înălţând zmeie

Locuitorii sărbătoresc Vinerea Mare înălţând zmeie făcute de aceştia, mâncând prăjituri din peşte şi chifle calde în formă de cruce. Se spune că tradiţia a început atunci când un profesor local din armata britanică a avut dificultăţi în a explica, clasei la care preda, înălţarea lui Hristos la cer. Astfel, el a făcut un zmeu, cu o formă tradiţională de cruce, pentru a ilustra acest fapt. Tradiţionalele zmeie din Bermude sunt realizate din hârtie colorată, corzi lungi, lemn şi metal.

Norvegienii vizionează seriale criminalistice şi citesc cărţi mistery

Norvegienii au o tradiţie interesantă pentru sezonul cunoscut sub numele de “Easter-Crime” sau Paaskekrim. În acel moment al anului, mulţi oameni din ţară citesc cărţi mistery sau vizionează la televiziunea naţională seriale criminalistice.
Multe familii evadează la munte în vacanţa de o săptămână, începând cu vinerea de după Duminica Floriilor şi încheindu-se marţi, după Paşte. Astfel, unii dintre norvegieni îşi petrec timpul într-o cabană de schi, timp în care se joacă Yahtzee, care este un joc popular norvegian.

Europa de Nord-Vest aprinde Focurile de Paşte duminică şi luni

În unele părţi din nord-vestul Europei, în duminica Paştelui şi luni se aprind focuri mari, numite Focurile de Paşte. Deşi există mai multe explicaţii privind originea acestei tradiţii, cea mai comună este aceea conform căreia sărbătoarea marchează momentul în care primăvara devine victorioasă în lupta cu iarna cea grea, focurile alungând întunericul iernii. Astăzi, sensul aprinderii acestor focuri mari este pur şi simplu acela de a reuni comunitatea.
Copiii suedezi se îmbracă în vrăjitori

În Suedia, Paştele este sărbătorit culinar, cu mese pline de ouă, hering şi preparatul Jansson’s Temptation, ce conţine cartofi, ceapă şi sardine marinate, coapte în smântână. Cea mai interesantă tradiţie din Suedia este că în zilele apropiate Duminicii de Paşte, copiii se îmbracă în vrăjitori, purtând haine vechi. Călătorind din casă în casă, aceştia dau la schimb picturi şi desene pentru dulciuri.

În Haiti, Săptămâna Patimilor este marcată de parade colorate

În Haiti, Săptămâna Patimilor este marcată de parade colorate şi muzică tradiţională cântată la trompete din bambus, tobe, chiar şi cutii de cafea. Vacanţa de Paşte este un amestec de tradiţii catolice şi Voodoo. Credincioşii voodoo fac un pelerinaj anual în satul Souvenance. În timpul unei ceremonii din Souvenance, credincioşii devotaţi voodoo ţin un cap de capră drept ofrandă pentru spirite. Cu scopul de a-şi arăta devotamentul faţă de spirite, sărbătoarea este marcată de cântări şi sacrificii de animale.

 

Sursa: http://www.curierulnational.ro/Specializat/2013-05-01/Cum+arata+traditiile+de+Paste+in+jurul+lumii

Lasati un raspuns