Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Eva Iova Simon: Pastile noastre

Tu te-ai pregãtit deja de Pasti? Ti-ai fãcut curãtenie? Ti-ai fiert sunca? – mã întreba deunãzi o prietenã. Imediat nu am stiut ce sã-i rãspund, gândindu-mã cã pregãtirile pentru aceastã sãrbãtoare implicã mai mult decât curãtenia de Pasti, mai mult decât masa de Pasti. Niciun rost nu au toate acestea, dacã nu ne-am pregãtit si spiritual pentru marea sãrbãtoare a crestinãtãtii.

Suntem în Sãptãmâna Patimilor, ceea ce înseamnã pentru noi, crestinii români, cã se apropie Pastile. Unii dintre noi se pregãtesc temeinic de aceastã sãrbãtoare: postesc. Unii câteva zile, altii câteva sãptãmâni. Unii total, altii dupã cum le permite sãnãtatea. Fiecare, dupã putinte, încercãm sã îndepãrtãm de la noi gândurile necurate, de la dusmãnii si pizme, de la bârfe si rãutãti la adresa semenilor nostri. Mãcar în aceastã perioadã a anului, gândul si inima ar trebui sã ni se îndrepte mai ales spre pace si dragoste frãteascã si prietenie si respect fatã de celelalte fiinte umane, fatã de naturã si fiintele care o populeazã, întelegere si milã fatã de cei slabi, cãzuti în gresealã si lipsuri, umilintã fatã de cei din jurul nostru. În tumultul vietii de zi cu zi, ar trebui sã mai avem totusi rãgazul sã ne gândim la cei mai putin norocosi decât cei cãrora le-a surâs soarta. La cei care nu-i au lângã ei pe cei dragi, o mamã, un frate, un copil, o familie.

Ca de fiecare datã de sãrbãtorile pascale, ar fi bine sã încercãm sã ne regãsim lângã cei dragi echilibrul, linistea si bucuria de a fi împreunã. Abia atunci, grijile si lipsurile cotidiene dispar din mintea noastrã mãcar pentru aceste zile si învãtãm sã apreciem lucrurile cu adevãrat valoroase: curãtenia sufleteascã, familia, prietenii. Oul vopsit, masa cu mâncãruri traditionale de Pasti – cozonac, pascã, miel – si slujba de sâmbãtã noaptea cu luarea luminii vor face sã reverse în inimile noastre prinosul bunãtãtii, întelegerii si al tolerantei. Cine ne va cãlca pragul în aceste zile binecuvântate sã fie binevenit si tratat cu cinstea cuvenitã. Gândurile bune pe care le nutrim cãtre semenii nostri în aceste zile sã fie o permanentã si nu doar din „an în pasti”. Pentru cã doar asa lucrarea faptelor bune spre ajutorarea si mângâierea sufleteascã a tuturor celor ce tânjesc dupã ele îsi va împlini menirea în fata numeroaselor dureri, lipsuri si temeri care ne înconjoarã. Numai asa vom putea spune cu inima deschisã oricãrui crestin „Hristos a înviat”. Si nu vom gresi nici rãspunzând „Adevãrat a înviat”. Sã aveti sãrbãtori fericite si îmbelsugate, alãturi de toti cei dragi!

Eva Simon, Foaia Romaneasca, 2 mai 2013

 

Sursa: http://www.rgnpress.ro/rgn_13/index.php?option=com_content&view=article&id=9138:eva-iova-simon-pastile-noastre&catid=51:analize–interviuri&Itemid=72

Lasati un raspuns