Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Atenţie la masa de Paşte DACĂ AI ŢINUT POST! Uite care sunt sfaturile medicilor, ca să nu ai probleme de sănătate

Dr Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, recomandă multă prudenţă pentru mesele de sărbători, mai ales în cazul celor care au ţinut post timp de şapte săptămâni, din alimentaţie lipsind proteinele animale.

“Aceste sărbători încep să fie pregătite încă de pe acum. Oamenii deja îşi fac lista cu toate bunătăţile pe care le vor pregăti pentru masa de Paşte. De data aceasta vorbim însă şi de o minivacanţă. Trebuie să ne gândim că toate aceste alimente foarte gustoase sunt alimente greoaie care suprasolicită tubul digestiv şi atunci trebuie multă cumpătare, multă grijă, pentru ca această minivacanţă şi Sărbătoarea Paştelui să le trecem cu bine, fără a ajunge la medic sau la spital”, a declarat dr. Alis Grasu, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că ouăle, alimente tradiţionale de Paşte, au un conţinut mare de colesterol, de lipide şi, ca urmare, trebuie mâncate cu grijă. “Nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă pe zi, nu amândouă odată, ci pe parcursul unei zile întregi şi, atenţie, dacă oul l-am mâncat la începutul mesei, nu venim imediat cu drobul şi apoi cu pasca, pentru că toate conţin ouă din abundenţă. Ca fel doi vom mânca borş, după care friptura de miel, fie la grătar, fie preparată la cuptor. Vom evita cu desăvârşire carnea de miel prăjită, de pui sau de porc prăjită în ulei”, a completat medicul.

Carnea de miel este grea, suprasolicită pancreasul, vezica biliară, chiar şi cea de ied are un conţinut crescut de colesterol, a amintit dr Grasu. Potrivit acesteia, friptura de miel trebuie asezonată cu multe legume, soteuri şi salate, evitându-se să fie mâncată cu garnitură de paste făinoase, orez, cartofi, care îngreunează digestia.

“Drobul este delicios, se consumă mai mult în perioada sărbătorilor pascale şi acesta trebuie mâncat ca felul doi, nu ca gustare. Nu se recomandă gustare cu brânză de oaie cu multă ceapă, ouă, drob şi alte bunătăţi”, a adăugat specialistul.

Dulciurile – cozonacul bogat în nucă, cu multe ouă, pasca, plăcinta cu brânză, tortul – trebuie consumate şi ele cât mai raţional, în cantităţi cât mai mici, fie la două ore după micul dejun, fie după-amiaza la ora 17,00, a mai recomandat dr Alis Grasu. “Trebuie evitat să le mâncăm la copioasa masă de prânz, când, pentru a proteja pancreasul, vezica biliară, ar fi indicat să mâncăm fructe, salate de fructe, sucuri naturale, apă, să bem un ceai care să ajute la digestie”, a explicat medicul.

Potrivit acesteia, mesele copioase stropite cu alcool din abundenţă ar trebui lăsate deoparte. Alcoolul trebuie consumat în cantităţi mici, fără excese, să nu se înceapă cu băuturi spirtoase şi să se termine cu băuturi digestive, cum se obişnuieşte, a menţionat dr Grasu.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/atentie-la-masa-de-paste-daca-ai-tinut-post-445956.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns