Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Milioane de creştini, în aşteptarea MIRACOLULUI. Ce riscă omenirea dacă Focul Haric NU se va aprinde

Sfânta Lumină se aprinde în fiecare an la Ierusalim, în mormântul lui Iisus, mărturisind locul Învierii Mântuitorului.

În toată săptămâna Sfintelor Patimi, la Ierusalim, la fel ca în toată Biserica Ortodoxă, se fac rugăciuni după rânduială, mii de pelerini participând la numeroasele procesiuni sfinte.

Una dintre cele mai importante este cea din Joia Mare când s-a făcut spălarea picioarelor – în amintirea lui Iisus, care a spălat picioarele ucenicilor săi după Cina cea de Taină – pe Muntele Sionului, în Foişorul cel de Sus, acesta fiind astăzi loc de pelerinaj, povesteşte Costel Damian, pelerin la Locuile Sfinte.

În fiecare an, creştinii ortodocşi din toată lumea sunt în aşteptarea miracolului care se întâmplă la Ierusalim – pogorârea Luminii Sfinte,care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu. Zeci de mii de pelerini merg la Ierusalim, pentru a asista la minune, alături de milioane de telespectatori din întreaga lume.

Focul Haric se aprinde, în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari.

Locul este verificat, pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormant este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormântul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi.

Martorii spun că, în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea. Se spune că dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim se aprinde Focul Haric, în acel an nu va fi sfârşitul lumii.

Totuşi, de-a lungul timpului au existat controverse în privinţa acestui fenomen. Când Ierusalimul a fost cucerit de cruciaţi, aceştia au izgonit preoţimea ortodoxă şi au descoperit că miracolul a încetat să se mai producă. Absenţa pelerinilor şi a taxelor plătite de aceştia l-au convins pe regele Bauldouin să le permită preoţilor ortodocşi să revină în Biserica Sfântului Mormânt.

Pentru că Patriarhul nu poate pătrunde cu surse de foc în biserică, fiind controlat de autorităţile israeliene, există unii sceptici care spun că că secretul Luminii Sfinte este ascuns în lumânările pe care acesta le ia cu în Biserică. Ei spun că acestea sunt împregnate cu fosfor alb care poate să ia foc spontan în contact cu aerul umed.

Mărturii despre pogorârea Sfintei Lumini există încă din timpul patriarhului Narcis al Ierusalimului, din secolul al II-lea. Acesta vorbea, prin anul 135, despre cum s-a aprins untdelemnul din candele la slujba de Înviere.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/milioane-cre%C5%9Ftini-%C3%AEn-a%C5%9Fteptarea-miracolului-ce-risc%C4%83-omenirea-154807544.html

Lasati un raspuns