Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Trei rețete de Paște din Oltenia

Sarmalele în dovleac sau sarmalele cu ardei sunt două dintre specialitățile bucătăriei oltenești numai bune pentru masa de Paște.

REȚETE DE PAȘTE – Sarmale în dovleac

Sarmalele în dovleac sunt o specialitate oltenească. Așezarea sarmalelor în dovleac le oferă acestora o aromă deosebită. Ingrediente: un dovleac, doi cârnăciori semiafumați, 300 de grame de costiță afumată, două roșii, un ardei gras, frunze de dafin, cimbru, 500 de grame de carne tocată, 100 de grame de orez, trei cepe mari, bulion, sare și piper, două ouă.

Se amestecă carnea tocată cu ceapă, orez, bulion, verdeață, ouă. Se amestecă bine. La sfârșit se adaugă condimente: sare, piper, cimbru. După ce amestecul este gata, se trece la înfășurarea acestora în foi de varză. Se așază într-o oală și se dau în clocot circa o oră.

Separat, se ia un dovleac și se scobește. Se asază sarmalele în dovleac. Pe deasupra lor se vor pune costița afumată, ardeiul gras tăiat felii, foi de dafin și cimbru. Sarmalele în dovleac se asază într-o tavă și se bagă în cuptor pentru câteva ore, până ce pereții dovleacului se pătrund.

REȚETE DE PAȘTE – Tocană de miel oltenească

Pentru această rețetă de Paște oltenească aveți nevoie de 800 de grame de pulpă de miel, două fire de praz, patru morcovi, o țelină, un pătrunjel, cinci cartofi, o lingură de făină, șase cuișoare, șase fileuri de anșoa, o lămâie.

Se fierb toate legumele tăiate în bucățele mici în apa rece și sărată, în care s-au pus și cuișoare. După ce s-a luat spuma, se adaugă carnea de miel tăiată în bucățele (fără oase). Îndată ce carnea a fiert, se scoate și se ține la cald, într-o cratiță pe aburi. Se strecoară supa prin sită, se adaugă o lingură de făină, fileurile de anșoa zdrobite cu furculița și stropite cu suc de lămâie, iar la sfârșit, bucățelele de carne de miel. Se lasă cratița pe foc mic, să mai dea câteva clocote, apoi se servește tocana de miel fierbinte.

REȚETE DE PAȘTE – Sarmale oltenești cu raci (ardei)

Ingrediente: un kilogram de carne tocată (de preferință mai grasă, de porc), două-trei cepe, un morcov, 2-3 linguri cu pastă de roşii, 2-3 linguri pentru sos, o ceşcuţă de cafea cu orez, o jumătate de legătură de mărar verde, o jumătate de legătură de pătrunjel, două linguri cu ulei de floarea soarelui, un pahar de vin, foi de varză proaspătă sau murată, sare şi piper după gust, cimbru uscat,
4-5 raci (ardei roșii).

Ardeii se curăță de semințe după ce li s-au scos cotoarele. Se spală și se lasă să se scurgă. Dacă varza este proaspătă, se opărește în apă sărată și se scot frunzele. Se scot cotoarele și se pregătesc foile pentru sarmale.

Se prepară umplutura pentru sarmale ca la sărmăluțele în foi de viță. Se umplu ardeii care se inserează printre sarmale. Cotoarele și frunzele de varză rămase se toacă mărunt și se pun la fundul cratiței și deasupra.

Din vin, apă, cimbru, sare și pastă de roșii se formează un sos care se toarnă peste sarmalele cu ardei. Se pune oala pe foc până începe să fiarbă, după care se pune la cuptor. Ardeii le dau sarmalelor un gust și o aromă deosebită.

 

Sursa: http://ro.stiri.yahoo.com/trei-re%C8%9Bete-pa%C8%99te-din-oltenia-112211706.html

Lasati un raspuns