Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Obiceiul CIOCNITUL OUĂLELOR de Paşte are anumite REGULI!

Obiceiurile de Paşte implică, pe lângă mersul la biserică, prepararea produselor tradiţionale şi ciocnitul ouălelor. Dar şi acesta nu se face aşa, oricum, e şi asta o “artă!

Deşi regulile Ciocnitului Ouălor pot varia de la zonă la zonă, respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitură, ce părţi ale ouălor să fie lovite, ciocnitul să fie “pe luate”, “pe schimbate”, “pe văzute”, “pe nevăzute” etc.

Ouăle, vopsite în Joia Mare, se ciocnesc dupa anumite reguli de Paşte. Oul are trei părţi: vârful (care se numeşte cap), partea opusă (dos) şi feţele laterale (coaste). În prima zi de Paşte se ciocneşte numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos.

Ca regulă generală, primul care ciocneşte este cel mai vârstnic bărbat de la masă. Astfel, persoana mai în vârstă ciocneşte capul oului ţinut de partener, rostind cunoscuta formulă “Hristos a înviat!”, în timp ce acesta va răspunde cu cuvintele “Adevărat a înviat!”.

Ciocnesc mai întâi soţii între ei, apoi copiii cu părinţii, după care părinţii cu celelalte rude, cu prietenii şi vecinii invitaţi la masă.

Ciocnitul Ouălor este permis şi aşteptat cu nerăbdare de credincioşi după slujba de Înviere a Mîntuitorului în noaptea Paştelui, până la Ispas – Înălţarea Sa la ceruri.

Sursa: http://www.libertatea.ro//detalii/articol/paste-ciocnicul-oualelor-are-reguli-445882.html?utm_source=LibertateaNewsletter&utm_campaign=Newsletter&utm_medium=eMail

Lasati un raspuns