Căutare

Cautare:

Categorii

Arhiva

Invierea promisa de stiinta

Omul ar fi trebuit sa nu cunoasca moartea. El ar fi trebuit sa ramana in starea de nepacatosenie pana la intarirea definitiva in bine, pentru a avea parte direct de viata cea vesnica. Pentru ca Adam a pacatuit, insa, omul si-a atras moartea, iar gandul la moarte poarta in sine un fior ce nu poate fi ocolit.

Sufletul, care a fost creat nemuritor, a ramas nemuritor, insa trupul a fost supus mortii. Pana la jertfa lui Iisus Hristos pe Cruce, orice moarte era jalnica, ea nefiind luminata de nadejdea invierii. Dupa mantuirea castigata prin Invierea lui Iisus Hristos, insa, moartea a capatat o maretie nespusa, Sfantul Pavel ajungand chiar sa spuna: “Pentru mine viata este Hristos si moartea un castig” (Filipeni 1, 21).

Pentru crestini, moartea inseamna trecerea in viata cea vesnica, unde sfintii petrec impreuna cu Dumnezeu. Pentru oamenii necredinciosi, insa, moartea inseamna sfarsitul implinirii poftelor si disparitia vesnica. Acestia din urma, precum era de asteptat, sunt in stare sa faca orice le sta in putinta pentru a-si prelungi viata aceasta trupeasca. Astfel s-a ajuns la afaceri mondiale ce vand “nemurirea” si “viata vesnica”.

Istoria unei fagaduinte neimplinite !

Miscarea crionica, aparuta inca din anul 1930, s-a bazat mai ales pe nuvele “science-fiction”. Prima asociatie stiintifica care s-a dedicat studiului acestei discipline a fost infiintata in anul 1963, de catre profesorul Robert Ettinger, socotit drept parintele criogeniei.

Ideea ca o persoana in varsta sau cuprinsa de o boala incurabila sa fie inghetata si readusa la viata abia in momentul in care stiinta medicala ar descoperi leacurile mult-cautate, s-a dezvoltat mai ales incepand cu anul 1964, cand a fost publicata cartea “Perspectiva nemuririi”, scrisa de fizicianul american Robert Ettinger.

In scurt timp, un grup de entuziasti au infiintat “Societatea de Criogenie”, din California. James Bedford, profesor de psihologie la Universitatea din Glendale, este primul om care a fost supus procesului de criogenizare. Cand a fost diagnosticat cu cancer hepatic, la varsta de 73 de ani, profesorul si-a dat acordul pentru a fi criogenizat, dispunand, prin testament, ca suma de 4.200 de dolari sa fie donata Societatii de Criogenie, pentru capsula de otel si azotul lichid necesar congelarii.

Bedforg a murit in ziua de 12 ianuarie 1967. Indata, doctorul i-a acoperit trupul cu gheata, iar procedura de conservare a corpului sau a durat opt ore. S-au folosit respiratia artificiala si masajul cardiac extern pentru a nu lipsi creierul de oxigen, iar lichidul din organism i-a fost inlocuit cu solutii speciale anti-inghet.

Dupa finalizarea procedurii de inghetare, doctorul care a condus operatiunea a declarat presei: “Prima congelare controlata a unui om, dupa moarte, a avut loc joi, 12 ianuarie 1967, in Los Angeles. (…) S-a practicat injectarea, in artere, a unei solutii protective. In acest moment, pacientul este congelat cu gheata uscata, la -79 grade Celsius, si va fi introdus curand intr-o capsula de azot lichid, la temperatura de -196 grade Celsius. Il vom tine in stare de criogenizare pana cand medicina va putea gasi un leac pentru cancer.”

Invierea propusa de stiinta

Dupa anul 1970, in Statele Unite au fost infiintate cel putin sase companii de criogenizare, insa, din cauza cheltuielilor imense solicitate de echipamentele si substantele folosite, multe dintre ele au fost inchise rapid. Au mai ramas doar doua societati care ofera servicii complete de criogenizare: “Alcor Life Extension Foundation”, din Arizona, si “Cryonics Institute”, din Michigan.

“Fundatia pentru Prelungirea Vietii – Alcor”, numita dupa numele unei stele din Carul Mare, a fost infiintata in anul 1972, in Riverside si Scottsdale, California, de catre sotii Fred si Linda Chamberlain. Aceasta, numita initial “Societatea pentru Hipotermie in Stare Solida”, promova noi cercetari in domeniul criobiologiei, urmarind modul in care se comporta materia vie atunci cand este supusa unor temperaturi deosebit de scazute.

Desi asociatia neaga acest lucru, documentele arata ca, in anul 1998, oficialii acesteia au finantat cu o suta de mii de dolari organizatia “BioTransport”, ale carei cercetari aveau drept scop clonarea umana. Mai apoi, fondatorul asociatiei “Alcor”, anume Fred Chamberlain, a folosit banii de la “BioTransport” pentru a infiinta o alta asociatie, numita “Cells4Life”, care cerceta posibilitatea stocarii la rece a probelor ADN, in vederea unei viitoare clonari.

In ultimul deceniu al secolului trecut, congelarea cadavrelor era o practica ilegala si contravenea preceptelor religioase, drept pentru care “Alcor” a fost data in judecata de nenumarate ori. Cu toate acestea, dispunand de sume uriase de bani, “Alcor” a castigat toate procesele.

“Alcor” este socotita drept o organizatie non-profit, fiind scutita de taxe, desi… taxa de inscriere in asociatie este de 150 dolari, taxa anuala de membru este de aproape 400 de dolari (are aproape o mie de membri), suspendarea crionica a intregului trup costa 120.000 dolari (detine peste o suta de trupuri congelate, iar peste sapte sute de persoane s-au inscris deja pe lista de asteptare), iar doar conservarea capului costa 50.000 dolari. La aceste sume se adauga numeroase donatii. Doar in anul 2008, asociatia a incasat donatii de aproape 900.000 de dolari.

Invierea propusa de stiinta

Astazi, numai in America exista in jur de zece organizatii care se ocupa cu procesul de criogenizare. Una dintre aceste organizatii sustine urmatorul lucru: “Misiunea noastra principala este aceea de a imbunatati crioconservarea umana si de a proteja viata membrilor nostri.”

La randul ei, organizatia “Eucrio” ofera servicii de asistare, stabilizare si transport pentru cei care doresc sa fie congelati pe termen lung, dupa moarte. Datorita progresului recent din domeniul vitrificarii, organizatia garanteaza “clientilor” sanse tot mai mari de a fi readusi la viata, cu ajutorul unor tehnologii precum nanotehnologia moleculara avansata.

Procedura de inghetare

In cel mai scurt timp cu putinta, imediat dupa moarte, trupul este supus procesului de inghetare, spre a fi depozitat intr-un container metalic umplut cu azot lichid, in vederea pastrarii pana in momentul in care stiinta va avansa suficient pentru a-l reanima si a-l vindeca de bolile care i-au provocat moartea.

Personalul de specialitate incearca sa fie prezent langa noul “client” chiar inainte de ultima lui suflare. Trupul este adus la sediu, unde este asezat pe un strat de gheata. Chirurgii ii deschid toracele si introduc in aorta mici tuburi de sticla prin care injecteaza o solutie anti-inghet pe baza de glicerol. Apoi, vreme de o zi si jumatate, trupul este scufundat intr-o baie de gheata si silicon, pana ajunge la temperatura de -79 de grade Celsius. Apoi, trupul este bagat intr-un fel de sac de dormit din lana si introdus, cu capul in jos, intr-un cilindru de otel umplut cu azot lichid, la temperatura de -196 grade Celsius, unde este tinut cel mult zece zile. In acest moment trupul ajunge la fel de casant precum sticla. In cele din urma, trupul este introdus intr-un container de otel, inalt de trei metri si umplut cu azot lichid, spre pastrare pe termen nelimitat.

Invierea promisa de stiinta !

Crionautii, adica cei care apeleaza la serviciile amintite mai sus, cred ca, daca trupul lor va fi conservat la temperaturi extrem de scazute imediat dupa moarte, ei vor putea fi inviati in momentul in care stiinta va fi suficient de avansata pentru a-i reanima si a-i vindeca de bolile care le-au adus moartea.

Cei mai multi oameni de stiinta sustin faptul ca perspectiva de a invia trupul omului este o pura utopie. Pana in prezent, cu exceptia unor embrioni de soareci, se crede ca nici un mamifer congelat nu a putut fi readus la viata. Astfel, posibilitatea ca organismul uman, care este deosebit de complex, sa poata fi conservat o perioada lunga de timp si, apoi, readus la viata ramane un vis hranit de o minte atee. Multi savanti contesta baza stiintifica a organizatiilor care se ocupa de criogenizare, acestea fiind suspectate de pure interese materiale.

La temperaturi scazute, structura celulara se deterioreaza in mod ireversibil. Prin congelare, peretii celulelor se fractureaza, iar continutul acestora se scurge prin fisurile provocate. Cristalele de gheata care apar in moleculele de ADN ridica numeroase dificultati. Desi se folosesc “crioprotectori”, adica substante care opresc raspandirea cristalelor de gheata in organism, acest fenomen nu poate fi inca suficient de bine controlat.

Invierea propusa de stiinta

Stiinta promite ca, la vremea potrivita, “defectiunile” suferite de trup in timpul congelarii vor putea fi “reparate” cu ajutorul unor masinute minuscule, create cu ajutorul nanotehnologie, in scopul de a patrunde pana la nivelul celulei. Desi, pana acum, nici un trup congelat nu a putut fi readus la viata, oamenii de stiinta care fac promisiuni neintemeiate nu-si pierd speranta.

Cei care isi cumpara “a doua viata” nu au ce face cu ea, chiar daca se incredinteaza cu rabdare stiintei, care le promite invierea. Chiar daca si-ar recapata functionalitatea, un trup uman inghetat si readus la viata biologica nu va mai avea constiinta si memorie.

Nemurirea si viata vesnica au devenit produse de consum. Cine are bani isi mai poate cumpara viata. Acest produs, insa, nu poate fi folosit in scopul dorit, caci nemurirea (viata vesnica) nu este de vanzare, precum nici sufletul, care este cel mai mare dar al lui Dumnezeu. In definitiv, invierea promisa de stiinta pierde total din vedere sufletul omului, care nu poate fi prins, inghetat si pastrat in stare latenta.

Invierea trupurilor se intemeiaza pe Invierea lui Hristos

“Iisus a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata” (Ioan 14, 6). “Iisus i-a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai. Si oricine traieste si crede in Mine nu va muri in veac” (Ioan 11, 25-26).

“Daca se propovaduieste ca Hristos a inviat din morti, cum zic unii dintre voi ca nu este inviere a mortilor? Daca nu este inviere a mortilor, nici Hristos n-a inviat. Si daca Hristos n-a inviat, zadarnica este atunci propovaduirea noastra, zadarnica este si credinta voastra. Ne aflam inca si martori mincinosi ai lui Dumnezeu, pentru ca am marturisit impotriva lui Dumnezeu ca a inviat pe Hristos, pe Care nu L-a inviat, daca deci mortii nu inviaza. Caci daca mortii nu inviaza, nici Hristos n-a inviat. Iar daca Hristos n-a inviat, zadarnica este credinta voastra, sunteti inca in pacatele voastre; si atunci si cei ce au adormit in Hristos au pierit. Iar daca nadajduim in Hristos numai in viata aceasta, suntem mai de plans decat toti oamenii. Dar acum Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti. Ca de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om si invierea mortilor. Caci, precum in Adam toti mor, asa si in Hristos toti vor invia” (I Corinteni 15, 12-22).

“Iisus a zis: Adevarat, adevarat zic voua ca daca grauntele de grau, cand cade in pamant, nu va muri, ramane singur; iar daca va muri, aduce multa roada” (Ioan 12, 24). Precum samanta de grau se ingroapa in pamant si putrezeste, iar dupa aceea rasare si aduce mult rod, tot asa, trupul omului este redat pamantului din care a fost luat pentru ca, mai apoi, trecand prin moarte, sa invieze intr-un trup nou, plin de slava. “Asa este si invierea mortilor: Se seamana (trupul) intru stricaciune, inviaza intru nestricaciune; se seamana intru necinste, inviaza intru slava, se seamana intru slabiciune, inviaza intru putere; se seamana trup firesc, inviaza trup duhovnicesc” (I Corinteni 15, 42-44).

“Despre cei ce au adormit, nu voim sa fiti in nestiinta, ca sa nu va intristati, ca ceilalti, care nu au nadejde, pentru ca de credem ca Iisus a murit si a inviat, tot asa (credem) ca Dumnezeu, pe cei adormiti intru Iisus, ii va aduce impreuna cu El. Caci aceasta va spunem, dupa cuvantul Domnului, ca noi cei vii, care vom fi ramas pana la venirea Domnului, nu vom lua inainte celor adormiti, pentru ca Insusi Domnul, intru porunca, la glasul arhanghelului si intru trambita lui Dumnezeu, Se va pogori din cer, si cei morti intru Hristos vor invia intai, dupa aceea, noi cei vii, care vom fi ramas, vom fi rapiti, impreuna cu ei, in nori, ca sa intampinam pe Domnul in vazduh, si asa pururea vom fi cu Domnul. De aceea, mangaiati-va unii pe altii cu aceste cuvinte” (I Tesaloniceni 4, 13-18).

Teodor Danalache

Invierea propusa de stiinta

 

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/paste/invierea-domnului/invierea-promisa-stiinta-140589.html

Lasati un raspuns